Orkesten
Dima Slobodeniouk

Dima Slobodeniouk

Dirigent

Dima Slobodeniouk

De Fins-Russische dirigent Dima Slobodeniouk studeerde aanvankelijk viool aan het conservatorium van Moskou. Hij voltooide die opleiding in Finland waar hij ook belangstelling kreeg voor dirigeren. Hij studeerde orkestdirectie aan diverse Finse muziekopleidingen bij onder anderen Ilja Musin, Jorma Panula en Esa-Pekka Salonen. Van 2005 tot 2008 was hij chef-dirigent van de Symfonieorkest van Oulu. Momenteel is hij chef-dirigent van het Orquesta Sinfónica de Galicia en het Symfonieorkest van het Finse Lahti. Daarnaast is hij veelgevraagd gastdirigent van gerenommeerde orkesten als de Berliner Philharmoniker, het London Philharmonic Orchestra en het New York Philharmonic Orchestra. Ook bij het Nederlands Philharmonisch Orkest was hij verscheidene malen te gast.

 

Dima Slobodeniouk is artistiek leider van het Sibelius Festival. Bijzonder onderdeel daarvan is het Nursery Project waarin jonge componisten de kans krijgen symfonische composities te presenteren. Dat is ook te zien aan zijn cd’s. Zo maakte hij opnames met werk van Haapanen, Fagerlund en Wennäkoski, allemaal componisten die mee hebben gedaan aan het project.

Slobodeniouk is enthousiast amateurvlieger. Hij vergelijkt dat graag met dirigeren:

Als piloot heb je niet alles in de hand. Je kunt je instrumenten en zenuwen controleren, maar niet het weer. Als dirigent heb je controle over je eigen kennis en muzikale gevoel, maar niet over de musici, die moet je gewoon vertrouwen.