Orkesten
Veronika Eberle

Veronika Eberle

Viool

Veronika Eberle

‘Een waar genot om naar te luisteren met haar goddelijk spel’, schreef de pers over de muzikale kwaliteiten van de Duitse violiste Veronika Eberle. Nog maar tien jaar oud was ze toen ze haar podiumdebuut maakte bij de Münchener Philharmoniker. Haar grote doorbraak kwam toen ze zes jaar later in de Festspielhaus in Salzburg met de Berliner Philharmoniker en Simon Rattle debuteerde in een onvergetelijke uitvoering van Beethovens Vioolconcert.

 

Eberle studeerde aan de Hochschule für Musik und Theater München en kreeg in 2008 een felbegeerde beurs van de Borletti-Buitoni Trust. Ze soleerde bij diverse grote orkesten waaronder het New York Philharmonic Orchestra, het Gewandhausorchester in Leipzig en het Koninklijk Concertgebouworkest. Ze gaf recitals in de Londense Wigmore Hall, Carnegie Hall in New York en de Tonhalle in Zürich, waar ze samenspeelde met grootheden als Lars Vogt, Gautier Capuçon en Christian Tetzlaff. Bijzonder was haar deelname aan de productie van Lulu van Alban Berg. Als onderdeel van de enscenering speelde ze zijn Vioolconcert, een uitvoering die nog steeds als exemplarisch wordt beschouwd.

Het is een oude levende ziel vol verhalen. Ik moest eerst haar vertrouwen winnen, maar na drie maanden opende ze zich helemaal. Sindsdien laat ze me alle verhalen vertellen die ik wil.

Eberle in een interview met het London Symphony Orchestra.