Orkesten
Arthur en Lucas Jussen

Arthur en Lucas Jussen

Piano

Arthur en Lucas Jussen

Lucas en Arthur Jussen veroverden al weer lang geleden als pianospelend wonderkindduo Nederland. Mede door de zorgvuldige coaching van de Portugese meesterpianiste Maria João Pires en de lessen van Jan Wijn en Ton Hartsuiker, waren ze dat stadium snel ontgroeid en zijn de broers nu volwassen grootmeesters  op de piano. ‘It’s like driving a pair of BMW’s’, constateerde de Deense dirigent Michael Schønwandt na een optreden van de broers onder zijn leiding. Ze gaven talloze recitals, onder meer in de serie Meesterpianisten van Het Concertgebouw, maar ook in de Wigmore Hall, Tonhalle Zürich en het Tsjaikovski-Conservatorium in Moskou. Ze werkten samen met vrijwel alle Nederlandse orkesten, waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest en verscheidene malen het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest. Daarbuiten traden ze op met orkesten als het Philadelphia Orchestra, de Münchener Philharmoniker en het Mozarteumorchester tijdens de Salzburger Festspiele. Uitgebreide tournees brachten hen naar Japan, China en Zuid-Korea.

 

Uniek is het contract van de broers Jussen met het label Deutsche Grammophon, waar hun debuut-cd binnen korte tijd platina en een Edison Klassiek Publieksprijs opleverde. Hun cd met dubbelconcerten van Mozart werd door vakblad The Gramophone betiteld als ‘behorend tot de 50 beste opnames van Mozart ooit gemaakt’.

Het duurde even voordat ik overzicht kreeg in al die lijnen die door elkaar lopen, maar nog steeds is het zo dat als ik onze opname beluister en even minder goed oplet, ik niet meer weet wie van ons ik nou hoor spelen. Het is allemaal zó verweven.

Lucas Jussen in een interview met het Parool over hun nieuwste cd met muziek van Bach.