Orkesten
Daniel Lozakovich

Daniel Lozakovich

Viool

Daniel Lozakovich

Daniel Lozakovich werd geboren in Stockholm in 2001 en begon op zevenjarige leeftijd met vioolspelen. Twee jaar later maakte hij al zijn succesvolle solodebuut bij de Moscow Virtuosi en studeerde daarna aan de conservatoria van Karlsruhe en Genève. Hij won diverse concoursen waaronder in 2016 de Vladimir Spivakov International Violin Competition. In datzelfde jaar kreeg hij als vijftienjarige een exclusief contract bij het platenlabel Deutsche Grammophon. Daarmee is hij de jongste artiest ooit die deze eer te beurt viel. Inmiddels heeft hij al enkele cd’s gemaakt met werken van Bach, Tsjaikovski en Beethoven.

 

In de afgelopen jaren trad Lozakovich wereldwijd op met grote orkesten als het Philadelphia Orchestra, het London Philharmonic Orchestra en de Münchener Philharmoniker onder grote dirigenten als Neeme Järvi en Esa-Pekka Salonen. Ook stond hij op het podium van bekende zalen waaronder het Konzerthaus Wien en de Elbphilharmonie in Hamburg. In 2021 maakte hij zijn debuut in Het Concertgebouw in Amsterdam.

Bach speel ik iedere dag, net als toonladders, daar begin ik mee. Bij Bach ontwikkel je controle, zijn Sonates en partita’s vormen de bijbel voor violisten.

Lozakovich in een interview met Preludium