Orkesten
Alexander Soddy

Alexander Soddy

Dirigent

Alexander Soddy

De Engelse dirigent Alexander Soddy heeft een brede muzikale opleiding genoten. Hij studeerde zang en orkestdirectie aan de Royal Academy of Music in Londen en musicologie en muziekanalyse aan de universiteit van Cambridge. Daarnaast volgde hij pianolessen bij Michael Dussek. Meteen na zijn afstuderen werd hij repetitor aan de Staatsoper Hamburg waar hij naderhand een aanstelling als eerste dirigent kreeg. Daarna was hij van 2013 tot 2016 chef-dirigent van het Stadttheater Klagenfurt. Eenzelfde functie vervulde hij 2017 tot 2022  bij het Nationaltheater Mannheim.

 

Alexander Soddy geniet grote bekendheid als dirigent van het Duitse en Italiaanse operarepertoire. Naast zijn vaste aanstellingen dirigeerde hij als gast een groot aantal producties bij gerenommeerde operagezelschappen als de Wiener Staatsoper, Royal Covent Garden in Londen en de Metropolitan Opera in New York. Maar ook op het concertpodium heeft hij veel succes. Naast de concerten die hij met het orkest van het Nationaltheater Mannheim gaf, was hij te gast bij onder meer het Staatsorchester Hannover, het Oregon Symphony Orchestra en het Bournemouth Symphony Orchestra.

 

Over zijn debuut bij de Wiener Staatsoper:

De eerste keer dat ik het orkest ontmoette was in de orkestbak tijdens de première van Rossini’s Il barbiere. Het was meteen staan en de voorstelling dirigeren. Ik heb me wel eens beter gevoeld in mijn leven…