Orkesten
Alexandre Bloch

Alexandre Bloch

Dirigent

Alexandre Bloch

De Franse dirigent Alexandre Bloch studeerde aanvankelijk cello voordat hij overstapte op orkestdirectie. Hij volgde zijn opleiding aan het Conservatoire National Supérieur in Parijs en voltooide die aan het Royal Northern College of Music in Manchester. In 2012 won hij de Donatella Flick Conducting Competition dat hem een positie als assistent-dirigent opleverde bij het London Symphony Orchestra. In 2012 en 2013 was hij ‘conducting fellow’ aan het befaamde Tanglewood Institute in Amerika.

 

Sinds 2016 is Alexandre Bloch chef-dirigent van het Orchestre National de Lille, waar hij in 2019 en 2020 een alom geprezen Mahler-cyclus leidde Ook was hij enkele jaren vaste gastdirigent van de Düsseldorfer Symphoniker. Daarnaast trad hij veelvuldig op als gastdirigent bij onder meer het Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, de Dresdner Philharmonie en het Koninklijk Concertgebouworkest. Als operadirigent leidde hij producties bij gezelschappen als de Deutsche Oper am Rhein en de Bayerische Staatsoper in München. Opnames maakte hij voornamelijk met ‘zijn’ orkest van Lille, waaronder een cd met werk van de hedendaagse componist Escaich en de Zevende Symfonie van Mahler.

 

Alexandre Bloch over zijn keuze voor orkestdirectie:

Op het conservatorium waar ik cello studeerde had ik in de pauze een gesprek met de dirigent over de uitvoering van een bepaalde passage in de Vierde Symfonie van Brahms. 'Wil jij het derde deel eens proberen te dirigeren?' vroeg hij zomaar. Ik was meteen