Orkesten
Clara-Jumi Kang

Clara-Jumi Kang

Viool

Clara-Jumi Kang

Als dochter van twee befaamde Koreaanse operazangers, lag het voor de hand dat de in Duitsland geboren Clara-Jumi Kang een muzikale carrière zou volgen, al was dat in haar geval de viool. Al op vijfjarige leeftijd gaf ze haar eerste concert met de Symphoniker Hamburg en een jaar later werd ze aangenomen op de befaamde Juilliard School in New York, als jongste leerling ooit. Ze won een groot aantal prijzen waaronder in 2009 de Seoul International Music Competition en een jaar later de International Violin Competition of Indianapolis.

 

In de loop der jaren speelde Clara-Jumi Kang wereldwijd met talloze orkesten als het City of Birmingham Symphony Orchestra, het Los Angeles Philharmonic Orchestra en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Ze speelde samen met grote solisten als Janine Jansen, Gidon Kremer en Mischa Maisky. Inmiddels heeft ze diverse opnames op haar naam staan met als eerste een cd van Beethovens Tripelconcert die ze maakte toen ze nog maar negen jaar oud was. Haar meest recente cd bevat de complete vioolsonates van dezelfde componist met Sunwook Kim aan de piano.

 

Haar herinnering aan het vioolconcours in Indianapolis:

Vlak voordat ik op moest voor één van de finaleconcerten vroeg de dirigent hoe ik me voelde. 'Zenuwachtig', zei ik. 'Dat is heel goed' was zijn antwoord. Gek genoeg hielp dat enorm.

Interview in The Violinist 2010.