Orkesten
Rufus Wainwright

Rufus Wainwright

Componist

Rufus Wainwright

Rufus Wainwright, door de New York Times geprezen om zijn ‘authentieke originaliteit’, heeft naam gemaakt als een van de grote mannelijke vocalisten, songwriters en componisten van zijn generatie.

De in New York geboren en in Montreal opgegroeide singer-songwriter heeft tot nu toe elf studioalbums, drie dvd’s en drie live albums uitgebracht, waaronder Rufus Does Judy at Carnegie Hall, dat genomineerd is voor een Grammy. Hij werkte onder andere samen met artiesten als Elton John, Burt Bacharach, Miley Cyrus, David Byrne, Boy George, Joni Mitchell, Pet Shop Boys, Robbie Williams, Jessye Norman, Billy Joel, Paul Simon en producer Mark Ronson.

Hij schreef talloze nummers voor films, tv en twee opera’s.

Prima Donna ging in première tijdens het Manchester International Festival en werd daarna onder meer opgevoerd in London, Hong Kong, in het Teatro Colon in Buenos Aires en tijdens het Festival d’Avignon.

Hadrian ging in 2018 in première bij de Canadian Opera Company in Toronto, met Thomas Hampson in de hoofdrol. In de zomer van 2022 creëerde hij een nieuwe, semi-geënsceneerde productie met beelden van Robert Mapplethorpe in het Teatro Real in Madrid.

 

Zijn nieuwste album met originele nummers Unfollow the Rules, genomineerd voor een Grammy en Juno-award, is een krachtig hoogtepunt. Het nieuwe studioalbum Folkocracy, ook genomineerd voor een Grammy, is uitgebracht ter gelegenheid van zijn 50e verjaardag en bevat eigenzinnig geïnterpreteerde folkklassiekers en duetten met artiesten als Chaka Khan, Brandi Carlile, John Legend en Anohni.

 

London is al jaren Wainwrights artistieke thuis. Release the Stars bereikte de tweede plaats van de hitlijst voor albums in het Verenigd Koninkrijk. Hij was de eerste manlijke artiest die een week lang in het Royal Opera House stond. In 2007 herschiep hij het beroemde Carnegie Hall concert van Judy Garland in het London Palladium.

Tijdens de Proms in 2023 trapte Wainwright de 20ste verjaardag van zijn genrebepalende albums Want One en Want Two af met twee symfonische shows. Kortgeleden stond hij drie avonden in een uitverkocht Philharmonie de Paris voor een retrospectieve uitvoering van 75 nummers uit zijn veelomvattende repertoire.

Wainwrights recent voltooide Requiem gaat in juni 2024 in première met het Orchestre Philharmonique de la Radio France. Mede-opdrachtgevers voor het Requiem zijn het Los Angeles Master Chorale, het Palau de la Musica met het Barcelona Symphony Orchestra, het Helsinki Symphony, het Nederlands Philharmonisch, het RTE Orchestra in Ierland en het Royal Ballet London.