Orkesten
David Kutz

David Kutz

Aanvoerder tuba

David Kutz

De in Canada geboren Dave Kutz bekleedt sinds het seizoen 2009-2010 de positie van solo-tubaïst in het Nederlands Philharmonisch Orkest. In 2002 kwam hij naar Nederland vanwege een betrekking bij het Radio Symfonie Orkest. Sindsdien heeft hij in vrijwel ieder belangrijk muziekgezelschap in zijn nieuwe thuisland opgetreden, inclusief het Koninklijk Concertgebouworkest, RCO Brass, Asko|Schönberg, het Radio Filharmonisch Orkest, het Metropole Orkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Residentie Orkest. Buiten Nederland speelde hij in het Antwerp Symphony Orchestra, het Tonhalle-Orchester Zürich, Philharmonia Zürich, het Singapore Symphony Orchestra en het National Arts Centre Orchestra in Ottawa.

 

Maar Dave Kutz zit niet altijd op de achterste rij van een orkest; hij treedt met zijn instrument ook graag op de voorgrond. Als trots lid van het muzikantencollectief Splendor stond hij aan de wieg van verschillende multidisciplinaire projecten. Daarnaast treedt hij op met een koperensemble uit het Nederlands Philharmonisch Orkest en wordt hij geregeld uitgenodigd als solist. Inmiddels gaf Dave Kutz tubarecitals op vier continenten en was hij te gast op de International Tuba and Euphonium Conference, het Ottawa Chamber Music Festival en het Holland Festival. Zijn cd Pure Imagination (2015), opgenomen met pianist Gerard Bouwhuis en het Chamber Consort Amsterdam, reikt van transcripties van een barokconcert van Marcello en cellomuziek van Rachmaninoff tot de Rambling Elephant Rag van Markus Fagerudd. Luister waardeerde het album met een 9.

 

Naast zijn carrière als uitvoerend musicus geeft Dave Kutz regelmatig masterclasses. De tubaïst studeerde bij Rex Martin, Gene Pokorny, Dennis Miller, Nicolas Atkinson en Arnold Jacobs en behaalde aan Northwestern University in Chicago de titel Doctor of Music. Voordat hij naar Nederland emigreerde, was hij verbonden aan verschillende muziekfaculteiten in de Verenigde Staten en Canada.

 

Dave Kutz is Yamaha International Artist en Lätzsch Cimbasso Performing Artist.

Podcast met David Kutz

Hij werkte 14 jaar in een restaurant, had banen als schilder en beveiliger en was professor tuba aan de universiteit. Toch koos David uiteindelijk voor het vak van musicus. Hij vertelt over zijn jeugd in Canada, het spelen in een marching band en over de reeks beslissingen die hem, nu al bijna 20 jaar geleden, naar Nederland bracht.