Orkesten
Gertjan Loot

Gertjan Loot

Aanvoerder trompet

Gertjan Loot

Eenmaal naar Friesland verhuisd, begint de dan 11-jarige Gertjan Loot met trompetspelen. Na een periode op (es)cornet in diverse brassbands neemt hij uiteindelijk de trompet weer ter hand. Hij besluit trompet te gaan studeren aan het Conservatorium in Leeuwarden. Later vervolgt Loot aan het Sweelinck Conservatorium van Amsterdam zijn studies en krijgt hij les van Peter Masseurs (trompettist bij het Koninklijk Concertgebouworkest).

Na zijn studie in 1990 speelt hij in diverse orkesten en ensembles. Zo speelt hij onder andere in het orkest van de Hoofdstad Operette en bij orkest ‘De Volharding’. Naast moderne trompet speelt Gertjan Loot ook baroktrompet, piccolo en bugel. Op dit moment is Loot werkzaam als baroktrompettist in verschillende barokorkesten in binnen- en buitenland. Vanaf 2004 is hij verbonden als solotrompettist aan het Residentie Orkest in Den Haag en sinds 2006 is hij betrokken bij het ensemble Nieuw Amsterdams Peil.

Podcast met Gertjan Loot

Hij begon zijn muzikale carrière in een brassband en had voor zijn negentiende al drie keer in de Royal Albert Hall opgetreden. Trompettist Gertjan Loot vertelt over deze bijzondere ervaring, maar deelt ook hoe het is om een half uur na het ontvangen van een intens verdrietig bericht het podium op te moeten. Ook spreekt hij zijn dankbaarheid uit voor het voorbeeld dat zijn ouders hem gaven en hij nu probeert door te geven aan zijn eigen kinderen.