Nieuwe muziek

Nieuwe muziek

In seizoen 2023-2024 speelt het Nederlands Philharmonisch Orkest nieuw werk van de Nederlandse componist Peter-Jan Wagemans en het Nederlands Kamerorkest van Mathide Wantenaar. In seizoen 2022-2023 speelde het Nederlands Kamerorkest wereldpremières van Bram Kortekaas (1989), Meriç Artaç (1990) en Rick van Veldhuizen (1994). Daarmee wil het orkest laten zien dat de kunstvorm springlevend is en nog lang niet in het museum thuishoort.

Bram Kortekaas

In oktober 2022 ging de opdrachtcompositie Cosmic Cliffs van Bram Kortekaas (1989) in wereldpremière in TAQA Theater De Vest in Alkmaar en in Het Concertgebouw Amsterdam bij het Nederlands Kamerorkest o.l.v. Thomas Zehetmair.

In deze video vertelt Kortekaas over de totstandkoming van het muziekstuk:

Beluister hieroder de complete uitvoering van Cosmic Cliffs van Bram Kortekaas:

Rick van Veldhuizen

In december 2022 ging de opdrachtcompositie Ausschweifungen van Rick van Veldhuizen (1994) in wereldpremière in TAQA Theater De Vest in Alkmaar, de Philharmonie Haarlem, Het Concertgebouw Amsterdam en TivoliVredenburg in Utrecht bij het Nederlands Kamerorkest o.l.v. Alejandro Cantalapiedra.

In deze video vertelt Van Veldhuizen over de totstandkoming van het muziekstuk:

Beluister hieroder de complete uitvoering van Ausschweifungen van Rick van Veldhuizen:

Meriç Artaç

In februari 2023 ging het werk Overture to the Sun van Meriç Artaç (1990) in wereldpremière in Het Concertgebouw Amsterdam bij het Nederlands Kamerorkest o.l.v. Alejandro Cantalapiedra.

In deze video vertelt Artaç over de totstandkoming van het muziekstuk.

Beluister hieroder de complete uitvoering van Overture to the Sun van Meriç Artaç:

Meer nieuwe muziek

Naast de wereldpremières van muziek van de drie Nederlands componisten door het Nederlands Kamerorkest, speelde het Nederlands Philharmonisch Orkest in seizoen 2022-2023 een wereldpremière van de Oostenrijkse componist Thomas Larcher (1963). Verder stond er bij de orkesten muziek op het programma van hedendaagse componisten als Unsuk Chin (1961, Korea), Raminta Šerkšnytė (1975, Litouwen), Caroline Shaw (1982, VS), Joey Roukens (1982, Nederland), Jörg Widmann (1973, Duitsland), Derrick Skye (1982, VS), Jonny Greenwood (1971, VK) en Brad Mehldau (1970, VS) . ‘Met deze andere klanken willen we niet alleen diversiteit creëren in de concertzaal, maar ook op het podium’, aldus Willem de Bordes, artistiek leider van het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest.