Nieuws
Marc Albrecht is Dirigent van het Jaar

Marc Albrecht is Dirigent van het Jaar

Voormalig chef-dirigent Nederlands Philharmonisch Orkest wint OPUS Klassik

Marc Albrecht, voormalig chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest en De Nationale Opera, is door de jury van de belangrijke Duitse muziekprijs OPUS Klassik benoemd tot Dirigent van het Jaar. Hij krijgt de prijs voor de opname van Die Seejungfrau van Zemlinsky, die hij maakte met het Nederlands Philharmonisch Orkest. De prijs wordt op 10 oktober 2021 in Berlijn uitgereikt.

OPUS Klassik

Naast Marc Albrecht waren onder andere de dirigenten Barenboim, Blomstedt, Chailly, Thielemann, Rattle, Muti en Pappano genomineerd. De OPUS Klassik is een Duitse prijs voor klassieke muziek die in 25 categorieën wordt uitgereikt. Het is sinds 2018 de opvolger van Echo Klassik. Marc Albrecht won in 2020 al eerder een OPUS Klassik voor de opname van de Korngold-opera Wunder der Heliane met Deutsche Oper Berlin.

Die Seejungfrau
De opname van Die Seejungfrau van de Oostenrijkse componist Alexander Zemlinsky verscheen in juni 2020 op het Pentatone label. ‘Marc Albrecht blinkt uit in beeldende zeggingskracht’, schreef NRC Handelsblad destijds over de uitgave. Trouw beloonde de cd met vijf sterren en schreef: ‘De uitvoering is rijk in details, meeslepend en opzwepend. (...) Marc Albrecht houdt het sterk uitgedijde orkest, dat zinderend goed speelt, prachtig in de hand.’ De cd werd in juni 2020 uitgeroepen tot Recording of the Week bij BBC Radio 3.

Lorenzo Viotti en Zemlinsky
Later dit jaar verschijnt er nog een Zemlinsky-opname van Marc Albrecht en het Nederlands Philharmonisch Orkest: de opera Eine florentinische Tragödie die in 2017 bij De Nationale Opera was te zien. Lorenzo Viotti, de nieuwe chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest en De Nationale Opera en de opvolger van Marc Albrecht, opent zijn eerste seizoen toevalligerwijs ook met een Zemlinsky-opera; Der Zwerg gaat op 4 september in première bij De Nationale Opera.

Laatste nieuws

Alle nieuwsberichten