Nieuws
Gordan Nikolić tekent bij als muzikaal leider Nederlands Kamerorkest

Gordan Nikolić tekent bij als muzikaal leider Nederlands Kamerorkest

Violist nog drie seizoenen verbonden aan orkest

Gordan Nikolić, muzikaal leider van het Nederlands Kamerorkest sinds 2004, heeft zijn contract met drie seizoenen verlengd. In de loop der jaren is de van oorsprong Servische violist uitgegroeid tot hét gezicht van het Nederlands Kamerorkest, dat hij op zijn eigen, unieke wijze leidt.

Gordan Nikolić (1968) leerde het vak bij dirigent en violist Jean-Jacques Kantorow in Basel en noemt dirigent Sir Colin Davis als grote inspirator. Onder deze legendarische dirigent werd Nikolić in 1997 aangesteld als concertmeester van het London Symphony Orchestra, een functie die hij tot en met 2017 vervulde. Daarvoor was hij concertmeester bij Orchestre d'Auvergne. De afgelopen jaren was Nikolić te gast als concertmeester bij orkesten als Manchester Camerata, het Antwerp Symphony Orchestra en het Australian Chamber Orchestra.

Artistieke gasten
Gordan Nikolić zal de komende jaren als muzikaal leider regelmatig ruimte maken voor artistieke gasten. De komende jaren geeft dirigent en wereldberoemde hoboïst François Leleux een aantal keer leiding aan het orkest. Dat geldt ook voor dirigent en violist Riccardo Minasi die volgend seizoen terugkeert bij het orkest in Het Concertgebouw en een seizoen later bij De Nationale Opera. In maart 2022 geeft de jonge violist Jonian Ilias Kadesha voor het eerst leiding aan het Nederlands Kamerorkest als gastconcertmeester en solist.

Artistieke partners
Het Nederlands Kamerorkest bouwt de komende jaren een band op met Cappella Amsterdam. Nederlands meest gevierde koordirigent Daniel Reuss was samen met zijn koor in april al te gast bij het Nederlands Kamerorkest met een bijzondere verkorte versie van de Johannes-Passion van Bach. Dit seizoen spelen ze samen een kerstprogramma met Bachs Magnificat en de Nederlandse première van Music in Common Time van Caroline Shaw en in seizoen 2022-2023 de Johannes-Passion. Het Nederlands Kamerorkest begon ook een samenwerking met De Nationale Opera Studio, die onder de artistieke leiding staat van Rosemary Joshua, en werkt ieder seizoen samen met de jonge lichting zangers. Samen met de Opera Studio speelt het orkest in juli 2022 een bijzondere uitvoering van Purcells Dido en Aeneas in Paradiso.

Vaste concertseries en operaorkest
Het Nederlands Kamerorkest is al sinds 1955 een exceptioneel orkest, met een rijke historie vol hoogtepunten. Het is het enige kamerorkest in Nederland dat een vaste serie concerten speelt in Het Concertgebouw Amsterdam. Daarnaast is het orkest vaste gast in de Philharmonie Haarlem en Theater De Vest in Alkmaar, geeft het concerten op minder voor de hand liggende podia zoals Paradiso in Amsterdam en speelt het incidenteel in het buitenland. Samen met het Nederlands Philharmonisch Orkest is het Nederlands Kamerorkest het vaste operaorkest bij De Nationale Opera en speelt alle opera’s voor kamerorkest, zoals recentelijk Così fan tutte en Le nozze di Figaro van Mozart en Donizetti Queens in Concert en eerder Caruso a Cuba van Hamel (2019), The Rake's Progress van Stravinsky (2018) en A Dog's Heart van Raskatov (2017). Dit seizoen speelt het orkest onder leiding van de Franse dirigent Jérémie Rhorer Don Giovanni van Mozart en met dirigent Enrique Mazzola Anna Bolena van Donizetti.

Nederlands Kamerorkest
Het Nederlands Kamerorkest kreeg begin jaren zestig wereldfaam toen het met oprichter Szymon Goldberg in de Carnegie Hall in New York speelde: ‘If ever a concert merited the epithet ‘perfect’, it was the one given by Szymon Goldberg and his Netherlands Chamber Orchestra in Carnegie Hall’, schreef de New York Times destijds. Violist en dirigent Szymon Goldberg was muzikaal leider vanaf de oprichting van het orkest in 1955 tot aan 1979. Van 1979 tot 1986 werd het orkest geleid door Antoni Ros-Marbà. Daarna was Hartmut Haenchen chef-dirigent van zowel het Nederlands Philharmonisch Orkest als het Nederlands Kamerorkest, met Philippe Entremont als vaste gastdirigent.

Na de fusie en vorming van het Nederlands Philharmonisch Orkest in 1985, behield het orkest zijn identiteit. Vooral de dynamiek tussen de orkestleden van het Nederlands Kamerorkest is zeer bijzonder. Het orkest speelt meestal zonder dirigent. De musici vertrouwen blind op elkaar en die chemie ervaart ook het publiek tijdens een concert. ‘Het gaat om een state of mind waarin je alles overziet. Dan kun je boven jezelf uitstijgen: iedereen gaat ergens naar toe. Soms kom je dan samen in één gevoel, of noem het een gezamenlijke mythologie, een geur, poëzie. Het Nederlands Kamerorkest kan dat’, aldus Nikolić.

Foto: Godewijn Daled

Laatste nieuws

Alle nieuwsberichten