Nieuws
Calliope Tsoupaki schrijft stuk voor bassisten van Nederlands Philharmonisch Orkest en solist Božo Paradžik

Calliope Tsoupaki schrijft stuk voor bassisten van Nederlands Philharmonisch Orkest en solist Božo Paradžik

Wereldpremière laatste stuk als Componist des Vaderlands voor Dutch Double Bass Festival

De bassisten van het Nederlands Philharmonisch Orkest spelen samen met de internationale stersolist Božo Paradžik op het Dutch Double Bass Festival twee wereldpremières: Neverending, het laatste stuk dat Calliope Tsoupaki schrijft in de functie van Componist des Vaderlands, en De Slaapkamer van de Mexicaanse componist Ariel Haber, dat hij baseerde op het beroemde schilderij van Vincent van Gogh. De nieuwe werken worden uitgevoerd tijdens een optreden van de bassisten op zaterdag 30 oktober in Theater Zuidplein in Rotterdam, waar tevens een bijzondere rol is weggelegd voor trompettist Eric Vloeimans. Een deel van het programma wordt op zondag 31 oktober herhaald in de NedPhO-Koepel in Amsterdam.

Luis Cabrera
De contrabassectie van het Nederlands Philharmonisch Orkest staat sinds 2006 onder aanvoering van Luis Cabrera, van wie onlangs de cd Canto Interno verscheen. ‘De diepe klanken van de contrabas vallen in zo’n vruchtbare aarde, dat je automatisch denkt zo moet het en niet anders', schreef tijdschrift Luister over deze uitgave. Cabrera heeft bij veel symfonieorkesten gespeeld als gastaanvoerder, waaronder London Symphony Orchestra, Koninklijk Concertgebouworkest, Mahler Chamber Orchestra, BBC Symphony, Royal Philharmonic Orchestra, English National Opera, Orchestre National de France, het Royal Philharmonic Orchestra en met befaamde dirigenten als Valery Gergiev, Kurt Masur en Bernard Haitink. Cabrera is docent aan de Guildhall School of Music and Drama en Codarts Rotterdam. Daarnaast is hij wereldwijd een graag geziene gastdocent.

Božo Paradžik
De bassisten spelen op het Dutch Double Bass Festival samen met stersolist Božo Paradžik. Deze wereldberoemde contrabassist begon zijn carrière als aanvoerder in orkesten als het Residentie Orkest en het Radio Symphony Orchestra in Stuttgart. Tegenwoordig legt Božo Paradžik meer nadruk op zijn solo- en kamermuziekactiviteiten en treedt hij op in beroemde concertzalen in Europa. De release van zijn eerste solo-cd met de pianist Ulrich Rademacher in 2000 maakte Božo Paradžik wereldwijd bekend als solist. Dit was de eerste solo contrabas-cd die ooit op het beroemde EMI / Virgin Classics-label verscheen. De video's op het YouTube-kanaal van Božo Paradžik zijn al meer dan 5 miljoen keer bekeken.

Calliope Tsoupaki
Calliope Tsoupaki heeft de titel Componist des Vaderlands sinds eind 2018 en schreef in die hoedanigheid elf stukken met veelal actuele thema’s. Voor een van die werken, Thin Air, ontving ze in juli de Matthijs Vermeulenprijs 2021. Tsoupaki vindt het geweldig om een omvangrijke compositie voor de contrabas te schrijven. ‘Ik vind de klank van het instrument net zo mooi als die van de cello, misschien zelfs iets mooier, omdat het solistische register van de contrabas net iets zangeriger en diepgaander is. De contrabas glijdt moeilijker omhoog, maar dat geeft juist een enorme dikte in de klank. Ik vind het zonde dat de solistische klank van de contrabas nog te weinig ontwikkeld is, zowel vanuit de kant van de speler als de kant van de componisten. Daar wil ik met dit stuk verandering in brengen.’

Artistiek leider James Oesi van Dutch Double Bass Festival is vereerd dat Tsoupaki de opdracht heeft aangenomen: ‘Ik vind het indrukwekkend hoe zij urgentie en relevantie vorm kan geven in muziek. Muziek die altijd prachtig is om naar te luisteren, fijn om te spelen en zowel het publiek als de uitvoerenden weet te raken. Voor mij zijn dit de juiste ingrediënten voor een werk dat als doel heeft een onbekend solistisch instrument als de contrabas onder de aandacht te brengen van het publiek. Maar bovenal heeft Tsoupaki een eerlijke en oprechte liefde voor de contrabas.’

Over het Dutch Double Bass Festival
Het Dutch Double Bass Festival is het festival dat laat horen waarom de bas zo mooi is. Als enige festival ter wereld geprogrammeerd rondom de bas, van jazz, klassiek tot world en pop. Met bands, orkesten en solisten; met contrabas, basgitaar en viola da gamba. Het festival vindt dit jaar op 29 en 30 oktober plaats in Theater Zuidplein in Rotterdam met optredens van o.a. Dominic Seldis, Sasha Witteveen en Mike Boddé, Grammy-winnaars John Scofield en Dave Holland, Derrick Hodge en het Dudok Quartet met James Oesi en Ben Williams, bassist van pop- en jazzsterren als Common, Maxwell en Q-Tip.


Bassisten van het Nederlands Philharmonisch Orkest
Luis Cabrera Martín, aanvoerder
Sorin Orcinschi
Julien Beijer
Peter Rikkers
Annette Zahn
Joaquin Clemente Riera
Mario Torres Valdivieso
Gabriel Abad Varela

Dutch Double Bass Festival
Zaterdag 30 oktober 2021, 21.00 uur
Sena Stage, Theater Zuidplein, Rotterdam
Dit concert wordt zondag 31 oktober om 20.00 uur uitgezonden op NPO Radio 4

Solisten
Božo Paradžik, contrabas
Eric Vloeimans, trompet

Programma
Rabbath - Poucha Dass solowerk voor contrabas
Boccherini - Sonata in A arr. B. Paradžik
Velázquez - Bésame mucho arr. A. Martin
Tabakov - Motivi solowerk voor contrabas
Mahler - Urlicht (uit Symfonie nr. 2) voor contrabasensemble, arr. B. Paradžik
Schubert - Erlkönig arr. B. Paradžik
Gabrieli - Canzona & Ricercar arr. B. Paradžik
Tsoupaki - Neverending (wereldpremière)
Haber - De Slaapkamer voor 8 bassisten (wereldpremière)
Marin - Nitti Pomfritti


Zondag 31 oktober 2021, 15.00 uur
NedPhO-Koepel, Amsterdam

Programma
Haber - De Slaapkamer voor 8 bassisten
Berlin - Alexander Rag-time quintet arr. R. Gabdulin
Kern - Smoke arr. R. Gabdulin
Velázquez - Bésame mucho arr. A. Martin
Stamponi - El ultimo Cafe arr. D. Buono
Gardel - Por una cabeza arr. D. Johnstone
U2 - With or Without You arr. M. Villarroel

Laatste nieuws

Alle nieuwsberichten