Nieuws
Opera in Paradiso: Dido and Aeneas

Opera in Paradiso: Dido and Aeneas

Opera van Henry Purcell door Nederlands Kamerorkest en De Nationale Opera Studio

De opera Dido and Aeneas is op zaterdag 2 juli in Paradiso te zien. Deze bondige opera - hij duurt een uur! - speelt zich af in Carthago in Noord-Afrika waar Aeneas na schipbreuk belandt en het hart steelt van koningin Dido. In zijn meesterwerk weet componist Henry Purcell als geen ander de ondraaglijke tegenstellingen van het menselijk lijden te verklanken. Met Arabische muziek tussen de bedrijven door, waant de bezoeker zich nog meer in het Tunesië van toen.

Het Nederlands Kamerorkest o.l.v. Andreas Küppers speelt de muziek; sopraan Claire Antoine kruipt in de huid van Dido, bariton Frederik Bergman zingt de rol van Aeneas. Bergman is alumnus van De Nationale Opera Studio, waaraan Antoine nog steeds is verbonden, net zoals de andere zangers in de cast: Maya Gour (mezzosopraan), Elenora Hu (sopraan), Ian Castro (tenor) en Inna Demenkova (sopraan). Ze worden bijgestaan door Het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor.

Henry Purcell zoekt in zijn muziek het spanningsveld op tussen plichtsbesef en hartstocht en tussen macht en onmacht. Hij probeert daarmee de luisteraar te verwarren en te verleiden. Naast deze wonderschone muziek, gespeeld door het Nederlands Kamerorkest, is er tussen de bedrijven door bewerkte Arabische muziek te horen van zanger Baidar Al Basri, ud-speler Saif Al-khayyat en percussionist Nora Thiele. Het Nederlands Kamerorkest staat onder leiding van Andreas Küppers. Deze Duitse dirigent is koorregisseur en klavecinist bij het B'Rock Orchestra en werkte in het verleden veel samen met dirigent René Jacobs.

Het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest is het vaste orkest van De Nationale Opera. Deze samenwerking gaat verder dan de gedeelde chef-dirigent Lorenzo Viotti en gezamenlijke producties. Komend seizoen werken beide organisaties samen tijdens school- en familieconcerten en delen ze voor het voor het tweede jaar assistent-dirigent Giuseppe Mengoli, van wie onlangs het contract voor een jaar is verlengd. Hij ondersteunt Lorenzo Viotti bij al zijn producties.

Het orkest streeft ieder seizoen naar een samenwerking tussen het Nederlands Kamerorkest en De Nationale Opera Studio. Dit jaar is dat de opera Dido and Aeneas van Henry Purcell in Paradiso. De Nationale Opera Studio is een programma voor jonge artiesten. Het talentenprogramma ging in 2018 van start en wordt geleid door de internationaal gerenommeerde sopraan Rosemary Joshua. Het doel van de Studio is dat de talenten zich verder kunnen ontwikkelen tot allround artiesten door een kwalitatief hoogstaande training, gecombineerd met een breed scala aan professionele ervaringen.


Opera in Paradiso: Dido and Aeneas

2 juli 2022, 20.30 uur

Paradiso, Amsterdam
Entree: € 20,-

Nederlands Kamerorkest
Andreas Küppers, dirigent

De Nationale Opera Studio
Claire Antoine, sopraan (Dido)
Frederik Bergman, bariton (Aeneas)
Maya Gour, mezzosopraan (Sorceress)
Elenora Hu, sopraan (Second Woman, First Witch)
Ian Castro, tenor (Sailor, Second Witch)
Inna Demenkova, sopraan (Belinda)

Baidar Al Basri, zang
Saif Al-khayyat, ud
Nora Thiele, slagwerk

Nationaal Vrouwen Jeugdkoor
Wilma ten Wolde, koordirigent

BESTEL KAARTEN

Laatste nieuws

Alle nieuwsberichten