Nieuws
Standpunt Nederlands Philharmonisch Orkest naar aanleiding van concert met Nikolai Lugansky

Standpunt Nederlands Philharmonisch Orkest naar aanleiding van concert met Nikolai Lugansky

Op zaterdag 11 en zondag 12 juni 2022 brengt het Nederlands Philharmonisch Orkest een bijzonder programma met twee musici van Russische afkomst: de dirigent Stanislav Kochanovsky en de pianist Nikolai Lugansky. Op het programma staan werken van Sergei Rachmaninoff, Dimitri Sjostakovitsj en Hawar Tawfiq.

In de weken voorafgaand aan dit concert is door enkele kaartkopers en de Stichting Oekraïners in Nederland aangedrongen te onderzoeken of deze Russische artiesten wel aan de juiste zijde staan. Daarbij werd zelfs de oproep gedaan om de samenwerking met Nikolai Lugansky op te zeggen, omdat hij aan de verkeerde kant zou staan. Wij hebben al deze oproepen zeer serieus genomen; er zijn gesprekken gevoerd met deskundigen en met betrokkenen, met respect voor ieders mening en gevoelens. Daaruit is ons gebleken dat er juist reden is deze musici podium te bieden en zich in muziek met elkaar en met ons publiek te verbinden.

Wij hebben geen onderbouwing gehoord of gevonden die het annuleren van Nikolai Lugansky of Stanislav Kochanovsky legitimeert en daarom vinden de concerten met beide musici doorgang zoals gepland.  In lijn met het beleid van onze staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en met uitgangspunten van de Nederlandse Federatie van Artiesten en Concert Managements geven we ruimte aan deze individuele Russische kunstenaars om ‘de verbindende kracht van kunst en cultuur te kunnen blijven benutten’, zoals staatssecretaris Gunay Uslu zegt in haar solidariteitsverklaring over Oekraïne.

In deze tijd van oorlog en verdeeldheid vindt het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest het belangrijker dan ooit om verbindende kracht van muziek uit te dragen. Hoewel er stemmen zijn die oproepen tot het boycotten van alle Russische cultuur en alle Russische artiesten en makers, is het onze overtuiging dat het verwijderen van Russische cultuuruitingen van onze podia en musea geen stap is die wij moeten nemen. De kracht van kunst en cultuur bestaat precies in de verbindende rol die ze over de grenzen van tijd en cultuur heen kan spelen en ook gespeeld heeft. Ze is niet de uitdrukking van één bepaald politiek regime.

Cultuur is de spiegel van de maatschappij. Muziek zorgt voor verbinding tussen mensen, onafhankelijk van hun nationaliteit.

Laatste nieuws

Alle nieuwsberichten