Nieuws
Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest maakt programma seizoen 2023-2024 bekend

Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest maakt programma seizoen 2023-2024 bekend

Het programma voor het nieuwe seizoen van het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest is bekend! Chef-dirigent Lorenzo Viotti staat samen met het Nederlands Philharmonisch Orkest met vijf afwisselende producties in Het Concertgebouw in Amsterdam; van het mysterieuze Dodeneiland van Rachmaninoff tot de emotioneel geladen laatste symfonie van Mahler. Gordan Nikolić, muzikaal leider van het Nederlands Kamerorkest, speelt Mendelssohn met de gebroeders Jussen en schittert als concertmeester in de Matthäus-Passion.

'Het belooft een spectaculair seizoen te worden', aldus Willem de Bordes, artistiek leider van beide orkesten. 'Het Nederlands Philharmonisch is samen met chef-dirigent Lorenzo Viotti ook dit seizoen weer te beluisteren op internationale podia en het Nederlands Kamerorkest gaat een seizoen tegemoet met zeer interessante debuten.'

Nederlands Philharmonisch Orkest
Met de Bolero, het beroemdste werk van Ravel, opent het Nederlands Philharmonisch Orkest het nieuwe seizoen in september in een knallend programma met ook An American in Paris van Gershwin en Pianoconcert in G van Ravel met de Roemeense pianist Daniel Ciobanu, die de afgelopen jaren naam maakte met zijn energieke spel. Dirigent is de regelmatig terugkerende gast Stanislav Kochanovsky. Voormalig chef-dirigent Marc Albrecht is na zijn afscheid voor het eerst terug in Het Concertgebouw en dirigeert in oktober Also sprach Zarathustra van Richard Strauss.

Lorenzo Viotti
Chef-dirigent Lorenzo Viotti opent in oktober zijn seizoen met het Nederlands Philharmonisch Orkest samen met de Franse pianist Bertrand Chamayou en het verbijsteringwekkende Pianoconcert voor de linkerhand van Ravel. Een maand later gaat eindelijk zijn wens in vervulling om Verklärte Nacht van Schönberg - met Reinout Scholten van Aschat als verteller - en Quattro pezzi sacri van Verdi te dirigeren. Het laatste stuk is met een projectkoor bestaande uit het VU-kamerkoor, Kamerkoor NEXT en Vocaal Ensemble Musa.

Violist Augustin Hadelich, in seizoen 2014-2015 artist-in-residence bij het Nederlands Philharmonisch Orkest, is in december terug in Het Concertgebouw. Samen met Lorenzo Viotti speelt hij Vioolconcert nr. 2 van Bartók. Viotti is daarna in april te zien met Symfonie nr. 9 van Mahler en in mei met violist Lisa Batiashvili en cellist Maximilian Hornung in het Concert voor viool, cello en orkest van Brahms en Symfonie nr. 7 van Dvořák.

Topdirigenten
Gemma New zou in december 2021 het jaarlijkse Feestconcert dirigeren, maar dat ging toen niet door. In december maakt de Nieuw-Zeelandse topdirigent alsnog haar opwachting. De gerenommeerde dirigent Sir Mark Elder is eindelijk te gast bij het Nederlands Philharmonisch Orkest en dirigeert in januari Symphonie Fantastique van Berlioz. Hartmut Haenchen, zojuist benoemd tot ere-dirigent, keert in februari 2024 terug met de Negende symfonie van Bruckner.

Hedendaagse muziek bij het Nederlands Philharmonisch Orkest
Bij het Nederlands Philharmonisch Orkest beleeft tijdens het openingsconcert in september Antrópolis (2019) van de Mexicaanse componist Gabriela Ortiz zijn Nederlandse première. In januari is het opdrachtwerk Passacaglia van Peter-Jan Wagemans te horen onder leiding van de graag geziene dirigent Markus Poschner en in februari dirigeert Hartmut Haenchen Mors aeterna (2015) van Willem Jeths.

Nederlands Kamerorkest
Het Nederlands Kamerorkest opent het seizoen in oktober met het debuut van de veelgevraagde dirigent én violist Roberto González-Monjas. Dat doet hij samen met de succesvolle Nederlandse cellist Harriet Krijgh, die het geliefde Celloconcert van Schumann speelt. Een ander veelgevraagde solist is Alina Ibragimova. ‘Betoverend van begin tot eind’, aldus The Guardian over haar spel. De Engelse-Russische vioolvirtuoos speelt samen met Gordan Nikolić, muzikaal leider van het Nederlands Kamerorkest, De vier jaargetijden van Vivaldi.

Topsolisten
‘Leonard Elschenbroich bracht deze pijnlijk prachtige compositie met groot inlevingsvermogen’, schreef Trouw over de Duitse cellist die vorig jaar indruk maakte met de wereldpremière van het Tweede celloconcert van Jeths. Hij is terug bij het Kamerorkest met de Rococcovariaties van Tsjaikovski. De uit Trinidad afkomstige sopraan én rising star Jeanine De Bique schittert in Les Illuminations van Britten, met Maxim Emelyanychev naast haar op de bok. De jonge dirigent stond op zijn twaalfde al voor een orkest en maakte naam als chef bij het barokgezelschap Il Pomo d’Oro.

Hedendaagse muziek bij het Nederlands Kamerorkest
Bij het Nederlands Kamerorkest beleeft Three Consorts (2021), de bijzondere arrangementen van Purcells consortmuziek door Sir George Benjamin, in oktober zijn Nederlandse première. In november is een deel uit Cantus Articus (1972) van de Fin Einojuhani Rautavaara te horen; in dat werk combineert hij opnames van vogelgeluiden met livemuziek. Verder beleeft Märchentänze (2020) van Thomas Adès zijn Nederlandse première in februari en gaat een gloednieuw opdrachtwerk van Mathilde Wantenaar in mei in wereldpremière bij het Nederlands Kamerorkest.

Cappella Amsterdam & de Jussens
De Letse, in Nederland wonende Krista Audere, een van de beste internationale koordirigenten, leidt de jaarlijkse samenwerking tussen het Nederlands Kamerorkest en Cappella Amsterdam in een kerstprogramma met onder andere Griegs Holberg Suite en Händels Messiah. Dirigent Ivor Bolton keert in maart terug bij het orkest met de Matthäus-Passion van Bach, met de fenomenale countertenor Tim Mead en - een unicum! - Kamerorkest-leider Gordan Nikolić als concertmeester. Lucas en Arthur Jussen zijn terug bij het orkest met het Concert voor twee piano’s en orkest van Mendelssohn.

De Nationale Opera
Het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest is de vaste orkestpartner van De Nationale Opera. Het Nederlands Philharmonisch Orkest speelt komend seizoen Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny van Weill o.l.v. Markus Stenz (sept ‘23), Lohengrin van Wagner o.l.v. Lorenzo Viotti (nov-dec ‘23), de double bill Oedipus Rex van Stravinsky en Antigone van Moussa o.l.v. Erik Nielsen (mrt ‘24) en de bekroning op de Puccini-reeks Il Trittico o.l.v. Lorenzo Vitto (mei ‘24). Het Nederlands Kamerorkest speelt Die Zauberflöte van Mozart o.l.v. Riccardo Minasi (dec ‘23) en Roberto Devereux van Donizetti o.l.v. Enrique Mazzola (apr-mei ‘24).

BEKIJK DE SEIZOENSBROCHURE 2023-2024

Laatste nieuws

Alle nieuwsberichten