Nieuws
Yakult Europe en het Nederlands Philharmonisch Orkest vieren Dr. Shirota Day

Yakult Europe en het Nederlands Philharmonisch Orkest vieren Dr. Shirota Day

Het hebben van een goede darmflora is als een goed georkestreerde symfonie

Yakult Europe en het Nederlands Philharmonisch Orkest vierden op maandag 24 april Dr. Shirota Day. De viering vond plaats in het Concertgebouw Amsterdam met een bijeenkomst en een concert van het Nederlands Philharmonisch Orkest onder leiding van chef-dirigent Lorenzo Viotti. Yakult Europe is sinds 1993 hoofdsponsor van het orkest; de Japanse wetenschapper Dr. Minoru Shirota is de oprichter van Yakult. De bijeenkomst werd bijgewoond door wetenschappers, voedingsdeskundigen, journalisten en influencers uit heel Europa en wetenschappers van Yakult.

We vinden het belangrijk om goed voor onszelf te zorgen. We letten op onze groente en fruitinname, sporten regelmatig en doen aan mindfulness om onze stressniveaus te reguleren. Maar wist je dat een goede gezondheid eigenlijk van binnenuit begint?

Yakult ziet de darm als het centrum van ons welzijn. Het is dus belangrijk dat we onze darmgezondheid prioriteren en luisteren naar wat onze darmen te 'zeggen' hebben. Jouw darmen en de microbiota die daar leven zijn namelijk uniek. Gezonde darmen hebben invloed op je immuunsysteem en zelfs op je stemming en je brein. Wist je dat je hersenen en darmen constant met elkaar communiceren om dit in optimaal balans te houden?

Dit gaat bijvoorbeeld via je nervus vagus, een soort netwerk van zenuwen dat door je hele lichaam loopt. Dit netwerk wordt de darm-brein-as genoemd en staat voor de hechte samenwerking tussen deze twee organen. Dit systeem stelt de darm en de hersenen in staat om met elkaar te praten en te beïnvloeden.

De laatste jaren is er veel aandacht voor de connectie tussen de darm en de hersenen. Professor Bruno Pot, expert in microbiologie en Yakult Science Director, legt uit: 'De darm en de hersenen moeten in perfecte balans zijn, net als een goed georkestreerde symfonie. De gesteldheid van onze darmen en hersenen hebben namelijk invloed op ons immuunsysteem, ons mentaal welzijn en zelfs onze stemming. Het gezond houden van onze darmflora kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door het consumeren van de juiste voedingsstoffen maar ook door het luisteren naar muziek.'

Onderzoek heeft aangetoond dat muziek de activiteit van het autonome zenuwstelsel beïnvloedt, dat op zijn beurt verschillende organen in het lichaam aanstuurt, waaronder de darmen en de hersenen. Bij het luisteren naar muziek komt oxytocine vrij, ook wel bekend als het ‘knuffelhormoon’. Oxytocine verlaagt het stressniveau, wat weer een positieve impact heeft op jouw microbiota.

Een waardevolle, langdurige samenwerking voor een gezond lichaam en een gezonde geest
Uit onderzoek blijkt dat zowel darmbacteriën als muziek een positieve invloed hebben op het functioneren van onze darm-brein-as. Het is dan ook niet vreemd dat twee organisaties hun krachten bundelden, en dat er vanuit deze gedachte een langdurige samenwerking is ontstaan waarbij Yakult in 1993 hoofdsponsor werd van het Nederlands Philharmonisch Orkest, een jaar voordat de eerste Yakult-fles in Europa werd geproduceerd in 1994.

'Bij Yakult is het onze missie om iedereen over de hele wereld te inspireren in welzijn en geluk. Hierbij hechten we veel waarde aan het investeren in lokale gemeenschappen en cultuur. De langdurige samenwerking met het Nederlands Philharmonisch Orkest is voor Yakult van onschatbare waarde omdat de mooie muziek het mentale welzijn van mensen versterkt', aldus Hiroyasu Matsubara, Managing Director van Yakult Europe.

'Muziek is meer dan alleen een verzameling van geluiden die onze oren bereikt, en emoties oproept. Het is een kracht die door ons lichaam kan stromen en op subtiele én diepgaande manieren onze fysieke gesteldheid kan beïnvloeden. Muziek kan onze hartslag verhogen, onze ademhaling versnellen en zelfs een blos op onze wangen brengen. Maar het kan ons ook kalmeren, onze ademhaling vertragen en spanning in onze spieren doen verlichten. Op deze manier is muziek niet alleen kunst, maar is ook een medicijn voor het lichaam en de ziel', zegt Lorenzo Viotti, chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest, over de relatie tussen muziek en gezondheid.

Het verspreiden van gezondheid en geluk aan mensen over de hele wereld
Voor Dr. Shirota, de oprichter van Yakult, was het al snel duidelijk dat gezonde darmen de basis zijn van een lang leven. Al meer dan 85 jaar is dit dan ook de drijfveer achter Yakult’s missie, namelijk mensen helpen hun darmgezondheid te verbeteren voor een gelukkiger en langer leven. Want een gezonde en goed functionerende darm heeft namelijk invloed op ons immuunsysteem, onze stemming en ons mentale welzijn. Daarom blijft Yakult zich richten op onderzoek naar goede micro-organismen, vooral die in de darm, en de link tussen darmgezondheid en onze algehele gezondheid.

Het Nederlands Philharmonisch Orkest wordt beschouwd als een van de beste orkesten voor opera en symfonisch repertoire ter wereld. Het orkest verenigt mensen op diverse podia door middel van muziek en creëert zo een schitterende muzikale beleving voor zowel klassieke muziekliefhebbers als voor nieuwe luisteraars. Het orkest bevindt zich in het hart van de samenleving en heeft als doel om klassieke muziek toegankelijk te maken voor iedereen die daarvoor openstaat.

Laatste nieuws

Alle nieuwsberichten