Nieuws
Exclusief repetitieconcert met Lorenzo Viotti in de Westerkerk in Amsterdam

Exclusief repetitieconcert met Lorenzo Viotti in de Westerkerk in Amsterdam

Quattro pezzi sacri van Verdi met meer dan 200 musici en zangers

Chef-dirigent Lorenzo Viotti en het Nederlands Philharmonisch Orkest geven op vrijdagavond 24 november een exclusief repetitieconcert in de Westerkerk in Amsterdam. Ze repeteren het grootse werk Quattro pezzi sacri van de Italiaanse componist Giuseppe Verdi. Dat doen ze samen met een speciaal voor deze productie samengesteld koor dat bestaat uit het VU-Kamerkoor, Kamerkoor NEXT en Vocaal Ensemble Musa. Kaarten voor deze bijzondere repetitie, die door een zeer beperkt publiek bijgewoond kan worden, gaan op donderdag 2 november in de verkoop voor alle nieuwsbriefabonnees van het orkest. Inschrijven kan hier.

Quattro pezzi sacri van Verdi is een gigantisch werk. Met meer dan 200 musici en koorzangers is de gebruikelijke repetitieplek van het Nederlands Philharmonisch Orkest, de NedPhO-Koepel in Amsterdam-Oost, te klein. Als alternatieve locatie voor de repetities voor de concerten is daarom gekozen voor de Westerkerk in Amsterdam.

Giuseppe Verdi is beroemd om zijn fantastische opera’s Aida, Rigoletto en La Traviata, maar de Italiaanse componist bewees met zijn Requiem en Quattro pezzi sacri dat zijn talent veel verder reikte dan alleen opera. Verdi was rond de tachtig toen hij zijn Quattro pezzi sacri (‘vier religieuze werken’) componeerde. Hij weet hiermee alle zintuigen te raken; van het intieme Laudi alla Vergine Maria voor vrouwenkoor tot het theatrale Te Deum voor dubbelkoor en groot orkest. Van alle vier werken vond Verdi het Te Deum het beste en wilde hij naar verluidt met de partituur begraven worden.

Lorenzo Viotti begint deze maand aan zijn vierde seizoen als chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest en De Nationale Opera. Hij opent op 20 oktober zijn seizoen met het Nederlands Philharmonisch Orkest met zijn lievelingswerk Dodeneiland van Rachmaninoff en het bijzondere Pianoconcert voor de linkerhand van Ravel met de geprezen Franse pianist Bertrand Chamayou. Vanaf 11 november staat hij met het orkest in de bak bij De Nationale Opera met zijn eerste Wagner-opera, Lohengrin. In november gaat zijn wens in vervulling om Verklärte Nacht van Schönberg – met Reinout Scholten van Aschat als verteller – en Quattro pezzi sacri van Verdi te dirigeren in Het Concertgebouw.

Repetitieconcert Verdi’s Quattro pezzi sacri
Nederlands Philharmonisch Orkest o.l.v. chef-dirigent Lorenzo Viotti
met het VU-Kamerkoor, Kamerkoor NEXT en Vocaal Ensemble Musa

Vrijdag 24 november 2023
Westerkerk, Amsterdam

Inloop: 20.00 uur
Aanvang: 20.30 uur
Verwacht einde: 22.00 uur

Tickets: vanaf donderdag 2 november verkrijgbaar via exclusieve ticketlink voor nieuwsbriefabonnees. Inschrijven kan hier.

Entree: € 20,- (incl. drankje)

Laatste nieuws

Alle nieuwsberichten