Nieuws
Nederlands Philharmonisch Orkest speelt op OPER! AWARDS

Nederlands Philharmonisch Orkest speelt op OPER! AWARDS

De Nationale Opera verkozen tot ‘Beste Operagezelschap 2023’

De Nationale Opera is door de internationale vakjury van de OPER! AWARDS verkozen tot ‘Beste Operagezelschap 2023’. De prijs - georganiseerd door het Duitse tijdschrift OPER! - wordt, naast negentien andere prijzen, uitgereikt op maandag 29 januari 2024 tijdens een feestelijke ceremonie in Nationale Opera & Ballet in Amsterdam. Het Nederlands Philharmonisch Orkest - samen met het Nederlands Kamerorkest vaste orkestpartner van De Nationale Opera - zorgt onder leiding van dirigent Andrea Battistoni tijdens de ceremonie voor de muzikale omlijsting. De ceremonie is vanaf 19.30 uur live te volgen op operavision.eu.

Uit het juryrapport:
'De Nationale Opera in Amsterdam laat onder directeur Sophie de Lint op voorbeeldige wijze zien hoe een operahuis relevant kan zijn en draagvlak kan verwerven in een diverse, moderne stedelijke samenleving. Uitgekiende projecten en een doordachte aanpak brengen mensen van verschillende afkomst, achtergrond en interesse samen onder het gemeenschappelijke dak van het huis aan het Waterlooplein. Tegelijkertijd blijft de kernidentiteit als operahuis voorop staan in de programmering en beleving, waardoor de kunstvorm verankerd wordt in de toekomst. De uitstekende selectie van artiesten in een passende samenstelling voor een programmering van zelden uitgevoerde opera’s, klassiekers én impactvolle wereldpremières maakt van elke nieuwe productie een ware belevenis van bijzonder artistiek belang. De Nationale Opera is een huis voor de stad en tegelijkertijd een onmisbare speler in de internationale operawereld.'

In reactie op het nieuws zegt Sophie de Lint, directeur van De Nationale Opera: 'We zijn er buitengewoon trots op deze prestigieuze prijs te krijgen. Er zijn veel mensen betrokken bij het creëren van ons programma, dus deze prijs behoort toe aan al onze geweldige collega’s, kunstenaars en partners met wie we samenwerken. We zien de prijs vooral als een aansporing om hard te blijven werken aan de plaats van opera in de samenleving van vandaag en van morgen. Duurzaamheid in al haar aspecten is voor ons daarbij een cruciaal thema. Ook blijven we op zoek naar nieuwe makers binnen de context van opera die ons met hun geluiden en verhalen inspireren en onze kunstvorm verrijken.’

Vaste orkestpartner
Het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest is de vaste orkestpartner van De Nationale Opera. Het Nederlands Philharmonisch Orkest speelt dit seizoen nog de double bill Oedipus Rex van Stravinsky en Antigone van Moussa o.l.v. Erik Nielsen (mrt ‘24) en de bekroning op de Puccini-reeks Il Trittico o.l.v. chef-dirigent Lorenzo Vitto (mei ‘24). Het Nederlands Kamerorkest speelt Roberto Devereux van Donizetti o.l.v. Enrique Mazzola (apr-mei ‘24).

Tijdens de ceremonie speelt het Nederlands Philharmonisch Orkest o.l.v. Andrea Battistoni de volgende werken:
Verdi – La forza del destino: ouverture
Thomas – Hamlet: O vin discaccia la tristezza (met bariton Huw Montague Rendall)
Wagner – Lohengrin: Mein lieber Schwan (met baritenor Michael Spyres)
Dubois – Xavière: Au clair matin (met tenor Cyrille Dubois)
Puccini – La Rondine: Chi il bel sogno di Doretta (met sopraan Ermonela Jaho)
Verdi – La traviata: Libiamo, ne’lieti calice (met solisten en het Koor van De Nationale Opera o.l.v. Edward Ananian-Cooper)

Laatste nieuws

Alle nieuwsberichten