Nieuws
Lorenzo Viotti’s laatste seizoen en jubileum Gordan Nikolić

Lorenzo Viotti’s laatste seizoen en jubileum Gordan Nikolić

Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest maakt programma seizoen 2024-2025 bekend

Het programma voor het nieuwe seizoen van het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest is bekend! Lorenzo Viotti zwaait aan het einde van seizoen 24-25 af als chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest na een reeks indrukwekkende concerten in Het Concertgebouw, waaronder Verdi’s Requiem met het Koor van De Nationale Opera, en een tour door Nederland. Gordan Nikolić, muzikaal leider van het Nederlands Kamerorkest, viert zijn twintigjarig jubileum en schittert in het Vioolconcert van Brahms.

Chef-dirigent Lorenzo Viotti opent het nieuwe seizoen bij het Nederlands Philharmonisch Orkest in september met Dvořáks machtige Celloconcert. Dat doet hij samen met de Franse cellist Gautier Capuçon, met wie hij een sterke muzikale band heeft. In oktober dirigeert hij een programma over de liefde en de zee, met onder meer Debussy’s La mer. Tijdens het jaarlijkse Feestconcert gaat het dak er weer af; Viotti heeft voor dit spektakel in december twee Amerikaanse rijzende sterren uitgenodigd: Nadine Sierra (sopraan) en Joshua Guerrero (tenor), die in 2022 succesvol debuteerde bij De Nationale Opera in Puccini’s Tosca.

Viotti en orkest op tour
Viotti is in 2025 nog tweemaal te zien in Het Concertgebouw als chef-dirigent. In maart komt zijn ‘Verdi-team’ van De Nationale Opera bij elkaar en brengen zij samen met een sterrencast van vocale solisten Verdi’s beroemde Messa da Requiem ten gehore. In mei sluit hij zijn chef-dirigentschap af met een tour door Nederland. In Eindhoven, Nijmegen, Haarlem, Heerlen, Utrecht en Amsterdam speelt hij samen met het Nederlands Philharmonisch Orkest het Concert voor orkest van Bartók en Pianoconcert nr. 1 van Brahms met een solist van formaat: Alexandre Kantorow. Deze Franse virtuoos is overigens ook te horen bij het Nederlands Kamerorkest in Beethovens Vierde pianoconcert.

‘Ongelofelijk’
Een solist die wegens groot succes terugkeert bij Nederlands Philharmonisch Orkest is viooltalent Daniel Lozakovich. NRC roemde de wisselwerking tussen Lozakovich en het orkest bij die vorige samenwerking en noemde het talent van deze jonge Zweed ‘ongelofelijk’. Hij is in februari te horen in Sjostakovitsj’ virtuoze Vioolconcert nr. 1. De populaire Turkse pianist Fazil Say is voor het eerst te gast en speelt Rhapsody in Blue van Gershwin en zijn eigen Silence of Anatolia. Verder is Clara-Jumi Kang te horen met Tsjaikovski's Vioolconcert en keert Dejan Lazić terug met het Pianoconcert van Richard Schumann.

Spektakel
Gemma New wordt door de Amerikaanse pers ‘een van de grootste rijzende sterren in het dirigentensterrenstelsel’ genoemd. In februari is ze - na een mislukte poging in coronatijd - te gast bij het Nederlands Philharmonisch Orkest met de Zevende symfonie van Beethoven. De Pools-Libanese dirigent Bassem Akiki maakte vorig jaar grote indruk met zijn debuut in Animal Farm bij De Nationale Opera. In november dirigeert hij het middeleeuwse spektakel van Carl Orff: de Carmina Burana. Ere-dirigent Hartmut Haenchen keert in januari terug met de Vierde symfonie van Bruckner. Andere gasten zijn Alexandre Bloch, Alexander Soddy en Dima Slobodeniouk, die in juni mag knallen met nog meer spektakel: The Planets van Holst en Pianoconcert nr. 2 van Rachmaninoff (met Alexander Melnikov!).

Rufus Wainwright en meer nieuwe muziek
Het Nederlands Philharmonisch Orkest sluit het seizoen in juni af met de Nederlandse première van Dream Requiem van niemand minder dan Rufus Wainwright. De singer-songwriter en componist schreef dit werk in opdracht van onder meer het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Orchestre Philharmonique de Radio France. Na de première in Parijs is het werk nu in Amsterdam te horen, met Wainwright zelf als gast, die voorafgaand aan het concert wordt geïnterviewd op het podium, en Carice van Houten als verteller. Verder is er in seizoen 24-25 nieuwe muziek te horen van Vanessa Lann (nov ‘24), Ramin Amin Tafreshi (feb ‘25) en Outi Tarkiainen (mrt ‘25).

Twintig jaar Gordan Nikolić
Gordan Nikolić viert dit seizoen zijn twintigjarig jubileum als muzikaal leider van het Nederlands Kamerorkest. Dat doet hij eerst in september in intieme kring - en met pianist Ronald Brautigam! - in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw met een programma dat draait om de driehoeksrelatie tussen Johannes Brahms en Robert en Clara Schumann. In maart 2025 speelt hij samen met zijn orkest in de Grote Zaal een hemels mooi werk dat hij als geen ander kent: het Vioolconcert van Brahms. Verder leidt Nikolić zijn geliefde Kamerorkest in een hartverwarmend Kerstconcert vol Franse werken.

‘Pure genialiteit’
De Nederlandse violist Liza Ferschtman noemde het in een interview ‘een geschenk’ om de muziek van Mozart te mogen spelen. Dit najaar doet ze dat samen met het Nederlands Kamerorkest in een sprookjesachtig programma dat een totaalervaring belooft te worden voor (bijna) alle zintuigen. Dat geldt ook voor het concert met de Grieks-Albanese violist Jonian Ilias Kadesha. ‘Er schuilt een element van pure genialiteit in deze jongeman’, schreef de Süddeutsche Zeitung over hem. Hij leidt het Kamerorkest in een programma waarin de volksmuziek van Oost-Europa samensmelt met de klassieke traditie.

Stabat Mater en Johannes-Passion
Verder keert de beroemde countertenor Tim Mead - na de Matthäus-Passion dit seizoen - in oktober terug bij het Nederlands Kamerorkest met Pergolesi’s Stabat Mater en is de veelzijdige en hypermuzikale cellist Nicolas Altstaedt te gast met het Eerste celloconcert van Saint-Saëns. Voorafgaand aan de paasdagen is volgend jaar de Johannes-Passion van Bach te horen in de jaarlijkse samenwerking tussen het Nederlands Kamerorkest en Cappella Amsterdam.

De Nationale Opera
Het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest is de vaste orkestpartner van De Nationale Opera. Het Nederlands Philharmonisch Orkest speelt komend seizoen Rigoletto van Verdi o.l.v. Yi-Chen Li (sept ‘24), Peter Grimes van Britten o.l.v. Lorenzo Viotti (okt ‘24), Die Fledermaus van J. Strauss jr. o.l.v. Lorenzo Viotti (dec ‘24) en Die Frau ohne Schatten o.l.v. voormalig chef-dirigent Marc Albrecht (mei ‘25). Het Nederlands Kamerorkest speelt Idomeneo van Mozart o.l.v. Lawrence Cummings (feb ‘25), Hoe ANANSI the stories of the world bevrijdde van Muyanga o.l.v. Lochlan Brown (mei ‘25) en Dido and Aeneas van Purcell o.l.v. Camille Delaforge (apr-mei ‘25). Deze laatste opera wordt ontwikkeld in samenwerking met Opera Zuid en de Nederlandse Reisopera en gaat op tournee door heel Nederland.

BEKIJK DE SEIZOENSBROCHURE 2024-2025

Laatste nieuws

Alle nieuwsberichten