Nieuws
Nu uit op dvd: de opera Wozzeck

Nu uit op dvd: de opera Wozzeck

Met het Nederlands Philharmonisch Orkest o.l.v. chef-dirigent Marc Albrecht

'Een verbijsterende kijk- en luisterervaring die lang in hoofd en lijf blijft rondspoken', schreef Trouw na het zien van Wozzeck. De bijna unaniem geprezen opera van componist Alban Berg is nu verschenen op dvd bij Naxos. Het Nederlands Philharmonisch Orkest o.l.v. chef-dirigent Marc Albrecht speelde de opera in maart en april 2017 bij De Nationale Opera in Amsterdam. De regie was in handen van Krzysztof Warlikowski, Christopher Maltman (Wozzeck) en Eva-Maria Westbroek (Marie) zongen de hoofdrollen.

Lovende recensies

De opera werd in de media zeer positief ontvangen. 'De visuele aantrekkingskracht van deze nieuwe DNO-productie is groot en er wordt voortreffelijk geacteerd en gezongen. Maar de grootste pluim gaat naar Marc Albrecht en zijn Nederlands Philharmonisch, die de bontgekleurde orkestpartituur in verbijsterend detail tot leven wekten', schreef NRC Handelsblad destijds over de voorstelling. De Volkskrant had maar liefst vijf sterren over voor de opera en schreef: 'Dirigent Marc Albrecht voelde de emotionele gelaagdheid al even feilloos aan, waardoor het Nederlands Philharmonisch Orkest een personage op zich werd, het broeierige onderbewustzijn van het toneel.‘

Over Wozzeck

Alban Berg (1885 - 1935) schreef de opera Wozzeck na het zien van het toneelstuk van Woyzeck van Georg Büchner. De componist had als dienstplichtige de Eerste Wereldoorlog van dichtbij meegemaakt en dit menselijk leed vond zijn weerklank in een van de meest aangrijpende meesterwerken uit het operarepertoire. Om het drama van het toneelstuk zo goed mogelijk te dienen, combineerde Berg strakke klassieke vormen met een moderne, atonale compositiewijze. Deze muzikale taal, waardoor een verhevigde weergave van de werkelijkheid ontstond, was begin twintigste eeuw uiterst vernieuwend en had grote invloed op componisten na Berg.

Vaste orkestpartner

Al meer dan 30 jaar is het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest de vaste orkestpartner van De Nationale Opera. Hiermee worden zij gerekend tot de beste operaorkesten ter wereld. Het Nederlands Philharmonisch Orkest is dit seizoen bij De Nationale Opera te horen met Oedipe van Enescu (december 2018), Porgy and Bess van Gershwin (januari 2019) en Tannhäuser van Wagner (april/mei 2019); het Nederlands Kamerorkest zit in maart 2019 in de bak met Caruso a Cuba van Hamel.

Laatste nieuws

Alle nieuwsberichten