Nieuws
Nil Venditti is nieuwe assistent-dirigent

Nil Venditti is nieuwe assistent-dirigent

24-jarige Turkse Italiaanse assisteert Marc Albrecht tijdens zijn laatste seizoen als chef-dirigent

Het Nederlands Philharmonisch Orkest heeft vanaf komend seizoen een nieuwe assistent-dirigent: Nil Venditti. De 24-jarige Turkse Italiaanse dirigent volgt respectievelijk Jan Wierzba en Nuno Coelho op. Venditti staat een bijzonder jaar te wachten. Ze assisteert namelijk Marc Albrecht, die in april werd benoemd tot ‘Conductor of the Year 2019’ tijdens de International Opera Awards, in zijn laatste jaar als chef-dirigent bij het Nederlands Philharmonisch Orkest.

Willem de Bordes, artistiek leider van het Nederlands Philharmonisch Orkest, over de aanstelling van Venditti: ‘Ze is een jong en getalenteerd dirigent, maar ze beschikt al wel over de rijpheid om bepaalde repetities en producties te leiden. Er was een goede energie tussen Venditti en het orkest. Onze musici vonden haar directheid, passie en enthousiasme heel aantrekkelijk.’ Venditti past perfect in het profiel van het orkest. Ze heeft een sterkte affiniteit met het kernrepertoire van het orkest en ervaring met opera; onlangs dirigeerde ze Così fan tutte van Mozart in Theater Meiningen.

Loopbaan
Nil Venditti werkt momenteel aan haar master in dirigeren aan de Zürcher Hochschule der Künste in Zürich. Ondertussen krijgt ze het steeds drukker als gastdirigent bij diverse orkesten. Binnenkort maakt Venditti haar debuut bij het Musikkollegium Winterthur, keert ze terug bij het Slovenian Philharmonic Orchestra en opent ze samen met het Bilkent Symphony Orchestra het Bodrum Music Festival. Ook maakt ze haar debuut bij Camerata Salzburg met de pianist en componist Fazil Say, die haar tevens ondersteunt in haar loopbaanontwikkeling. ‘Ik wed dat ze een van de beste dirigenten van deze eeuw wordt’, zegt hij over haar.

Nil Venditti won in 2015 op haar twintigste de Premio Claudio Abbado, een competitie voor jonge musici. In 2017 kreeg ze een van de topprijzen en de orkestprijs op de Jeunesses Musicales Competition in Boekarest met het Orchestra Filarmonica George Enescu. Als voormalige aanvoerder cello van het Santa Cecilia Youth Orchestra in Rome werd Venditti onderwezen en begeleid door onder andere Bernard Haitink, Paavo Järvi en Neeme Järvi. Ze is geselecteerd om in de zomer van 2019 deel te nemen aan de Gstaad Conducting Academy onder begeleiding van Manfred Honeck.

Marc Albrecht
Nil Venditti zal Marc Albrecht assisteren in zijn laatste seizoen bij het Nederlands Philharmonisch Orkest. Een hele eer, aangezien Albrecht in april de award voor ‘Conductor of the Year 2019’ ontving tijdens de International Opera Awards en zich een jaar lang de beste dirigent ter wereld mag noemen. In zijn laatste seizoen dirigeert Albrecht onder andere Symfonie nr. 7 van Mahler – zijn laatste in de Mahler-reeks – en als afsluiter in juni 2020 Symfonie nr. 9 van Beethoven met het koor van De Nationale Opera.

Laatste nieuws

Alle nieuwsberichten