Nieuws
Koninklijke onderscheiding voor Marc Albrecht

Koninklijke onderscheiding voor Marc Albrecht

Chef-dirigent De Nationale Opera en Nederlands Philharmonisch Orkest benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Zaterdag 20 juni ontvangt Marc Albrecht een koninklijke onderscheiding uit handen van locoburgemeester Touria Meliani. De opera- en orkestdirigent is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw vanwege zijn jarenlange bijdrage aan het Nederlandse en internationale muzieklandschap. Hij ontvangt de onderscheiding na afloop van een concert van het Nederlands Philharmonisch Orkest in Het Concertgebouw.

Marc Albrecht neemt dit seizoen afscheid als chef-dirigent van De Nationale Opera en het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest. Sinds 2011 was hij verbonden aan deze culturele instellingen, die zich onder zijn muzikale leiding verder ontwikkelden tot instituten van grote (inter)nationale naam en faam.

Albrecht bracht veel uitvoeringen van laatromantische componisten als Wagner, Strauss en Mahler ten gehore, maar waagde zich ook aan modernere werken en verrassende samenwerkingen. Hij is alom geprezen om zijn interpretatie van de opera's van Richard Wagner en symfonieën van Gustav Mahler. In 2019 ontving hij de International Opera Award voor ‘Conductor of the Year 2019’.

Naast zijn uitzonderlijke prestaties als dirigent schonk Albrecht bijzondere aandacht aan talentontwikkeling. Zo startte hij de Orkestacademie, gaf masterclasses aan jonge dirigenten en gastlessen aan studenten van het Conservatorium.

Orde van de Nederlandse Leeuw
De Orde van de Nederlandse Leeuw is een van de oudste en hoogste civiele (ridder)orden in Nederland en is bedoeld voor buitengewone bekwaamheid in wetenschap en kunsten. Iemand komt in aanmerking voor een onderscheiding in deze orde wanneer bijzondere verdiensten van zeer exceptionele aard worden verricht voor de samenleving.

Laatste nieuws

Alle nieuwsberichten