Orkesten
Nederlands Kamerorkest

Nederlands Kamerorkest

Het Nederlands Kamerorkest, geleid door meesterviolist Gordan Nikolić, is met 25 tot 45 musici een klein en intiem orkest en weet het publiek telkens weer mee te slepen met zinderend samenspel. Het orkest is te horen op het mooiste klassieke concertpodium van de wereld: Het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam. Maar ook in andere concertzalen speelt het orkest altijd met veel plezier. Als vaste orkestpartner van De Nationale Opera wordt het orkest samen met het Nederlands Philharmonisch Orkest internationaal gerekend tot de beste operaorkesten.

Het Nederlands Kamerorkest is al sinds 1955 een exceptioneel orkest, met een rijke historie vol hoogtepunten. Sinds de fusie met het Nederlands Philharmonisch Orkest in 1985, heeft het orkest zijn eigen identiteit niet verloren. Vooral de dynamiek tussen de orkestleden van het Nederlands Kamerorkest is zeer bijzonder. Het orkest speelt meestal zonder dirigent. De musici vertrouwen blind op elkaar, en die chemie voel je tijdens een concert.

Gordan Nikolić

Gordan Nikolić heeft als concertmeester sinds 2004 de muzikale leiding over het orkest. De van oorsprong Servische violist weet met zijn temperament en bezieling het kamerorkest telkens weer tot grote hoogte te brengen. Nikolić (1968) leerde het vak bij dirigent en violist Jean-Jacques Kantorow in Basel en noemt dirigent Sir Colin Davis als zijn grote inspirator. Onder deze legendarische dirigent werd Nikolić in 1997 aangesteld als concertmeester van het London Symphony Orchestra.

 

Nikolić heeft met het kamerorkest een reputatie hoog te houden. Het orkest kreeg begin jaren zestig wereldfaam toen het met oprichter Szymon Goldberg in de Carnegie Hall in New York speelde: ‘If ever a concert merited the epithet ‘perfect’, it was the one given by Szymon Goldberg and his Netherlands Chamber Orchestra in Carnegie Hall,’ schreef The New York Times destijds. In 2004 werd Gordan Nikolić aangesteld als muzikaal leider. Hij staat niet als dirigent voor het orkest, maar voert vanaf de eerste lessenaar de musici aan.

Buitelend plezier

Het Nederlands Kamerorkest geeft tientallen concerten per jaar in Amsterdam, vooral in Het Concertgebouw, maar ook in het Muziekgebouw aan ’t IJ en op andere grote podia in binnen- en buitenland. Daarnaast schuwt het kamerorkest minder voor de hand liggende zalen niet. Zo staat het orkest ook regelmatig in een uitverkocht Paradiso met concerten waarin 20e-eeuwse componisten zoals Mahler en Stravinsky centraal staan.

 

Net als het Nederlands Philharmonisch Orkest, speelt ook het Nederlands Kamerorkest een aantal producties per seizoen bij De Nationale Opera. Recentelijk speelde het kamerorkest de opera’s Il barbiere di Siviglia, Die Zauberflöte, The Rake’s Progress, Trouble in Tahiti en Clemency. Dagblad Trouw vat in de recensie van de opera Il viaggio a Reims het spel van het kamerorkest uitstekend samen: ‘Het jubelend spelende Nederlands Kamerorkest dolt met buitelend plezier door de partituur. De muzikale grapjes zijn allemaal geslaagd. Zelfs in de allersnelste stukken blijft alles puntig en spatgelijk.’

De musici

(20)

Concertmeester en muzikaal leider

Gordan Nikolić

Gordan Nikolić

Muzikaal leider en viool