Orkesten
De Nationale Opera

De Nationale Opera

Sinds de oprichting in 1985 zijn wij het orkest van De Nationale Opera, met chef-dirigent Hartmut Haenchen als eerste chef-dirigent in deze bijzondere dubbelrol. De bijzondere positie werd van 2011 tot 2020 voortgezet door Marc Albrecht. Onder zijn leiding maakte het orkest diepe indruk met de opera’s Oedipe van Enescu, Tristan und Isolde van Wagner, Gianni Schicchi van Puccini en Eine florentinische Tragödie van Von Zemlinsky. 

 

Sinds seizoen 2021-2022 is Lorenzo Viotti de chef-dirigent van De Nationale Opera en het Nederlands Philharmonisch Orkest. In september 2021 opende hij zijn eerste seizoen met Zemlinsky's Der Zwerg. 'Een sterk spelend Nederlands Philharmonisch Orkest, dat onder leiding van hun nieuwe chef Lorenzo Viotti verleid werd tot scherp schakelen, zinnelijke erupties en rauw orkestraal geweld', schreef NRC Handelsblad over deze openingsproductie.

Veelzijdige programmering

De Nationale Opera staat bekend om haar veelzijdige programmering van zowel klassieke als moderne opera’s en om het constant hoge niveau van de voorstellingen. Met vernieuwende producties, speciaal voor De Nationale Opera gecomponeerde werken en een frisse blik op bekend repertoire, wordt de kunstvorm levendig gehouden en een plek in de toekomst gegeven. Sophie de Lint is sinds september 2018 directeur van het gezelschap.

 

Regelmatig komen coproducties tot stand met gerenommeerde gezelschappen als de Metropolitan Opera in New York, de Opéra national de Paris of het Teatro alla Scala in Milaan.  De Nationale Opera heeft een eigen koor, het Koor van De Nationale Opera, bestaand uit 46 leden.

Het beste operagezelschap ter wereld

In 2016 is De Nationale Opera verkozen tot het beste operagezelschap ter wereld. Het gezaghebbende tijdschrift Opernwelt selecteerde het Koor van De Nationale Opera als Beste Operakoor 2016.

 

De Nationale Opera beschikt tevens over een Opera Studio, een tweejarig programma waarin zes jonge, getalenteerde zangers en één repetitor klaargestoomd worden voor een internationale operacarrière. De Nationale Opera slaat hiermee een brug tussen de conservatoria en het professionele veld.

Seizoen 2022-2023

In seizoen 2022/23 speelt het Nederlands Philharmonisch Orkest de openingsproductie Carmen en de producties Königskinder, Turandot en Der Rosenkavalier. Het Nederlands Kamerorkest zal te horen zijn bij Animal Farm en Maria Stuarda.