Orkesten
De Nationale Opera

De Nationale Opera

Sinds de oprichting in 1985 zijn wij het orkest van De Nationale Opera, met chef-dirigent Hartmut Haenchen als eerste chef-dirigent in deze bijzondere dubbelrol. De bijzondere positie werd van 2011 tot 2020 voortgezet door Marc Albrecht. Onder zijn leiding maakte het orkest diepe indruk met de opera’s Oedipe van Enescu, Tristan und Isolde van Wagner, Gianni Schicchi van Puccini en Eine florentinische Tragödie van Von Zemlinsky. 

 

Vanaf seizoen 2021-2022 wordt Albrecht opgevolgd door Lorenzo Viotti. In september 2019 maakte hij vervroegd zijn debuut bij De Nationale Opera als vervanger van Sir Mark Elder in de opera Pagliacci / Cavalleria rusticana. 

Veelzijdige programmering

De Nationale Opera staat bekend om haar veelzijdige programmering van zowel klassieke als moderne opera’s en om het constant hoge niveau van de voorstellingen. Met vernieuwende producties, speciaal voor De Nationale Opera gecomponeerde werken en een frisse blik op bekend repertoire, wordt de kunstvorm levendig gehouden en een plek in de toekomst gegeven. Sophie de Lint is sinds september 2018 directeur van het gezelschap.

 

Regelmatig komen coproducties tot stand met gerenommeerde gezelschappen als de Metropolitan Opera in New York, de Opéra national de Paris of het Teatro alla Scala in Milaan.  De Nationale Opera heeft een eigen koor, het Koor van De Nationale Opera, bestaand uit 46 leden.

Het beste operagezelschap ter wereld

In 2016 is De Nationale Opera verkozen tot het beste operagezelschap ter wereld. Het gezaghebbende tijdschrift Opernwelt selecteerde het Koor van De Nationale Opera als Beste Operakoor 2016.

 

De Nationale Opera beschikt tevens over een Opera Studio, een tweejarig programma waarin zes jonge, getalenteerde zangers en één repetitor klaargestoomd worden voor een internationale operacarrière. De Nationale Opera slaat hiermee een brug tussen de conservatoria en het professionele veld.