Agenda

Twintig jaar SOUK Amsterdam Arabic Festival met diva Carole Samaha, udvirtuoos Naseer Shamma en eerste familie-editie

Het Nederlands Kamerorkest speelt op vrijdag 30 en zaterdag 31 mei op het tweedaagse SOUK Amsterdam Arabic Festival met de Egyptisch-Libanese superster Carole Samaha. De diva viert de rijke Arabische cultuur dan samen met tal van andere artiesten, waaronder een van 's werelds beste udspelers Naseer Shamma uit Irak, de uit Soedan gevluchte popartiest Mohamed Al Tayeb en Het Nationale Ballet Voor families en de kleinste liefhebbers is er dit jaar voor het eerst een speciaal programma op zaterdagmiddag 31 mei: SOUK Kids Mini Arabic Festival.

Artiesten en instrumenten bouwen culturele brug
Actrice, zangeres en performer Carole Samaha was in 2014 ook al eens te gast bij SOUK. Dit jaar brengt Samaha zowel bekende hits, zoals Italaa Fiya , als haar nieuwere liedjes zoals, Ktir Bakhaf . De awardwinnende wereldster wordt begeleid door haar band, backing vocals en mede-organisator het Nederlands Kamerorkest onder leiding van de Pools-Libanese dirigent Bassem Akiki. De klassieke kamerorkestbezetting wordt daarbij aangevuld met Arabische instrumenten zoals de darbuka, een percussie-instrument en de qanun, een soort lier.

Bestuurslid van SOUK Amsterdam Arabic Festival Chaimae Semali licht toe: ’We zijn super vereerd dat Carole weer bij ons is deze editie. Haar liedjes werken zo aanstekelijk. In de Arabische wereld is zij zo iemand als Mariah Carey. Met een dijk van een stem en haar warme energie zit ze meteen in je hart. Daar hoef je de taal niet voor te spreken.’

Naseer Shamma
Naseer Shamma

Grote Zaal volgt XIV eeuwse ontdekkingsreiziger Battuta
Voorafgaand aan het optreden van Samaha in de Grote Zaal van Het Concertgebouw, treedt het festivalpubliek in de voetsporen van ontdekkingsreiziger Ibn Battuta. Aan het begin van de veertiende eeuw vertrok hij vanuit Tanger voor een ongekend avontuur van ruim dertig jaar door de Arabische wereld. Zijn kleurrijke vertellingen bieden de inspiratie voor een muzikale ontdekkingstocht die verschillende culturen samenbrengt. Waaronder de leefwereld van een van de beste udspelers ter wereld, Naseer Shamma. Zijn prachtige instrument speelt de hoofdrol in het door hem geschreven ochtendgebed Ishraq. Ook dans krijgt een grote rol in Battuta's reis. Zo gaat het werk van de Frans-Egyptische choreograaf Luca Abdel-Nour in première, uitgevoerd door Het Nationale Ballet.

Om de Grote Zaal heen, vormen de vele foyers van Het Concertgebouw een souk om in rond te dwalen, zoals bekend van de oude stadscentra in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. De festivalbezoekers vinden er een moderne mix van kunstenaars, muziekstijlen, versnaperingen en afterparty’s. Het foyerprogramma wordt binnenkort ook bekend gemaakt.

Het Nederlands Kameorkest op het SOUK Amsterdam Arabic Festival in 2023
Het Nederlands Kameorkest op het SOUK Amsterdam Arabic Festival in 2023

Eerste editie SOUK Kids
Dit jaar biedt SOUK voor het eerst families en kinderen vanaf 6 jaar een speciaal programma aan met Arabische muziek, dans, verhaaltjes, kunst, hapjes en drankjes. Op zaterdagmiddag 31 mei ontvangt het Nederlands Kamerorkest, wederom in 'Arabische bezetting', dan ook Het Nationale Ballet en verschillende muzikale gasten onder wie de uit Soedan gevluchte zanger Mohamed Al Tayeb. De kindervoorstelling wordt gepresenteerd door actrice Soumaya Ahouaoui, bekend van De Avondshow van Arjen Lubach.

Over SOUK Amsterdam Arabic Festival
In 2005 vond de eerste editie plaats van het SOUK Amsterdam Arabic Festival. Al 20 jaar lang brengt SOUK culturen bij elkaar. Het evenement bracht vele sterren naar Het Concertgebouw, zoals Nawal El Zoghbi, Asma Lmnawar, Carole Samaha, Assala Nasri, Mohamed Hamaki, Abderrahim Souiri, Mustapha Bourgogne en vele anderen.

Zie voor meer informatie over en tickets voor SOUK Amsterdam Arabic Festival 2025 en SOUK Kids Mini Arabic Festival www.concertgebouw.nl/SOUK .

SOUK is een samenwerking van Het Concertgebouw, Stichting SOUK en het Nederlands Kamerorkest en wordt mede mogelijk gemaakt door Ammodo, Het Concertgebouw Fonds en Marmoucha.