Agenda
Bach – origineel en anders

Nederlands Kamerorkest

Bach – origineel en anders

Violist Tim Kliphuis zet als geen ander muzikale genres naar zijn hand. Met het Nederlands Kamerorkest speelt het Tim Kliphuis Trio een jazzy bewerking van de Brandenburgse concerten. Twee daarvan hoort u bovendien in de oorspronkelijke versie. Ook Stravinsky werd door Bach geïnspireerd, u hoort het in zijn Dumberton Oaks.

Johan Sebastian Bach

De werken van Bach zijn al honderden jaren een inspiratie voor musici en componisten uit allerlei genres. Zoals Igor Stravinsky, die zich voor zijn werk Dumbarton Oaks liet voeden door de Brandenburgse Concerten. ‘Of ik het thema van het derde concert bewust heb “geleend” weet ik niet zeker. Maar ik denk wel dat hij het me graag had aangeboden. Op deze manier lenen was precies Bachs manier van werken.’ Oordeelt u zelf: het Nederlands Kamerorkest speelt behalve Stravinsky ook het Derde en Vijfde Brandenburgse concert. Gordan Nikolić leidt bovendien jazzy bewerkingen van Bach door violist Tim Kliphuis, die zich met zijn Trio bij het orkest voegt.

Tim Kliphuis en het Nederlands Kamerorkest

‘Muziek is muziek, ik vind al die hokjes maar onzin’, zei Kliphuis in Klassieke Zaken. Hij studeerde viool aan het conservatorium én bij de Sinti-zigeuners. In Brandenburg Bazaar geeft hij zijn visie op Bachs Brandenburgse concerten. In 2018 verscheen die op de cd Concertos, de opvolger van een succesvol Vivaldi-geïnspireerd album. ‘Indrukwekkend en ontroerend’, schreef The Strad over Kliphuis’ bewerkingen. ‘Speels, inventief en technisch briljant’, vond Time Out. Vandaag hoort u Kliphuis en het Nederlands Kamerorkest ook in Brandenburg Jam.

Anderen bekeken ook deze concerten