Agenda
Sjostakovitsj in Paradiso

Nederlands Kamerorkest

Sjostakovitsj in Paradiso

Sjostakovitsj in Paradiso? Het had gekund. Paradiso opende namelijk in maart 1968 zijn deuren voor het publiek, en Dmitri Sjostakovitsj, de Russische componist die ook te boek stond als begenadigd concertpianist, stierf in augustus 1975. Toch is het nooit gebeurd. Sjostakovitsj verkeerde de laatste jaren van zijn leven namelijk in zeer slechte gezondheid; hij kon niet van de wodka afblijven en rookte als een ketter. Maar zijn muziek leeft voort. Op dinsdag 14 januari speelt het Nederlands Kamerorkest onder leiding van Gordan Nikolić Sjostakovitsj in Paradiso.

Eerste celloconcert

De van oorsprong Russische celliste Anastasia Feruleva soleert deze avond in het Eerste celloconcert van Sjostakovitsj. Dat Feruleva dat als geen ander kan, bewees ze in 2016 tijdens het Nationaal Cello Concours van de Cello Biënnale, waar ze de tweede prijs won met dit beroemde celloconcert van de Russische componist. Bekijk hieronder de video van haar optreden.

Mozart en Fauré

Naast Celloconcert nr. 1 van Sjostakovitsj, speelt het Nederlands Kamerorkest de Suite 'Pelléas et Mélisande' van Fauré en Symfonie nr. 31 'Parijs' van Mozart. Het orkest speelt overigens niet op het podium van Paradiso, maar op de vlakke zaalvloer met het publiek, op stoeltjes, er dicht omheen. Door die intimiteit, maar ook door speciale belichting, ontstaat een bijzondere theatrale sfeer. Daarnaast is de sfeer laagdrempelig; een drankje in de zaal is geen probleem.

Anderen bekeken ook deze concerten