Agenda
Valentijn met Beethoven

Nederlands Kamerorkest

Valentijn met Beethoven

‘Hij was constant verliefd en maakte soms veroveringen waar menig Adonis niet toe in staat zou zijn’, aldus Franz Gerhard Wegeler, de beste vriend van Ludwig van Beethoven. Geen betere componist dus om Valentijnsdag mee door te brengen. Op vrijdag 14 februari 2020 speelt het Nederlands Kamerorkest daarom zijn zonnige Zevende symfonie en romantische werken van Sjostakovitsj en Richard Strauss.

Symfonie nr. 7

De onweerstaanbaar ritmische Zevende symfonie van Beethoven, die later door Richard Wagner ‘de apotheose van de dans’ zou worden genoemd, straalt een enorme vitaliteit uit, alsof de noten op dat moment spontaan ontstaan. Het stuk is tot op de dag van vandaag populair gebleven, mede door het melancholische tweede deel, dat op verzoek van het premièrepubliek nogmaals uitgevoerd moest worden.

Intiem en uitbundig

De Serenade in Es van Richard Strauss is een kort maar zoet werk. Hij schreef het toen hij 17 was en op het punt stond zijn examen van de middelbare school af te leggen. De melodieën in dit werk zijn doordrenkt met passie en lyriek, zonder de intimiteit te verlezen. Dat geldt niet voor het Tweede pianoconcert van Sjostakovitsj, een uitbundig stuk, waarin de passie juist van het podium knalt. Kortom, alle facetten van de liefde komen aan bod tijdens dit Valentijnconcert.