Agenda
Holst - The Planets

Nederlands Philharmonisch Orkest

Holst - The Planets

Dit concert heeft inmiddels plaatsgevonden. Bekijk hier onze agenda.

Toen Gustav Holst zich in de astrologie verdiepte en zich tot de sterren wendde, kreeg hij inspiratie voor het grootse orkestwerk The Planets. Het Nederlands Philharmonisch Orkest speelt een volledig Brits programma, waarin ook het Celloconcert van Elgar te horen is.

The planets

The Planets van Gustav Holst is een kosmisch, buitenaards mooi en een tikje mysterieus werk. Elk deel omschrijft de aard van de planeten en hun invloed op de mens. Zo is Venus ‘The bringer of peace’, Uranus is ‘The magician’ en Mars is ‘The bringer of war’. The Planets heeft grote invloed gehad op de filmmuziek. Met name in het laatste deel vond John Williams zijn inspiratie voor de muziek van Star Wars. De andere grote Britse componist van die tijd, Ralph Vaughan Williams, noemde The Planets het perfecte evenwicht van Holsts innerlijk: melodisch, precies en gestructureerd, gecombineerd met iets mystieks en onverklaarbaars.

Celloconcert van Elgar

Edward Elgars Celloconcert wordt gezien als een van de belangrijkste concerten in het cellorepertoire. Het is op een top Brits: lyrisch en nobel, intiem maar met een ‘stiff upper lip’. De Duitse cellist Maximilian Hornung maakt met de hartverscheurend mooie cellopartij zijn debuut bij het orkest.

Anderen bekeken ook deze concerten