Agenda
Beethovens Pianoconcert nr. 4 met Nicolas van Poucke

Nederlands Kamerorkest

Beethovens Pianoconcert nr. 4 met Nicolas van Poucke

Precies 250 jaar na de geboorte van Ludwig van Beethoven speelt de jonge sterpianist Nicolas van Poucke, samen met musici uit het Nederlands Kamerorkest, een intieme versie van Beethovens Pianoconcert nr. 4. Als opening klinkt Beethovens fenomenale Strijkkwartet in f.

Pianoconcert nr. 4

De Duitse componist Vinzenz Lachner maakte in de negentiende eeuw een prachtige kamermuziekversie van Beethovens Pianoconcert nr. 4, die uitblinkt in lichtheid en een heldere klank. Dat Beethoven zelf een serene rust componeerde, wordt wel duidelijk in de dromerige pianosolo in de openingsmaten, die door de strijkers wordt beantwoord. Maar in het langzame deel is het andere koek. Liszt gaf het concerto de bijnaam ‘Orpheus’, omdat hij in dat deel de dramatische geschiedenis hoorde van de held Orpheus. Die doorstond de zwaarste beproevingen in de onderwereld, om zijn geliefde terug te halen uit de dood. Maar vlak voordat hij haar naar boven had begeleid keek hij tegen de afspraak in achterom, en verloor haar onmiddellijk weer.

Strijkkwartet in f

Het zou maar zo kunnen dat Beethoven zijn Strijkkwartet in f, die hij de titel ‘Quartetto Serioso’ gaf, schreef in een poging zijn frustraties over een mislukte liefde van zich af te schrijven: Therese Malfatti, voor wie hij Für Elise schreef, had zijn huwelijksverzoek afgewezen. De eerste drie delen zitten dan ook vol met hevige emoties. Maar aan het slot wordt het ineens licht en is er toch hoop voor de toekomst.

Anderen bekeken ook deze concerten