Agenda
Concertstream: Bachs Johannes-Passion

Nederlands Kamerorkest

Concertstream: Bachs Johannes-Passion

Dit concert heeft inmiddels plaatsgevonden. Bekijk hier onze agenda.

Als je het woord passie niet alleen vertaalt naar lijden, maar ook naar temperament en hartstocht, dan kom je uit bij de Johannes-Passion van Bach. Het Nederlands Kamerorkest en Cappella Amsterdam brengen Eerste Paasdag vanuit Het Concertgebouw een ingekorte versie van dit meesterwerk.

Johannes-Passion

Waar het in Bachs Matthäus-Passion draait om contemplatie en berusting om het lijden van Christus, gaat het bij de Johannes om verbijstering en woede over het onmenselijke leed dat een goed mens wordt aangedaan. Het zijn emoties die rechtstreeks hart en ziel binnengaan, geschreven door een tot in zijn tenen gepassioneerd kerkmusicus. In deze verkorte versie hoort u het hele lijdensverhaal met weglating van de traditionele aria’s. De ruggengraat van de vertelling, die wordt gevormd door de aandelen van de evangelist, Christus en de koordelen, blijven juist intact. Ook in deze verkorte versie behoudt Bachs muziek alle kracht en intensiteit.

Daniel Reuss

Voor deze muziek nodig je niet zomaar iemand uit. Daniel Reuss behoort tot de absolute top van ’s werelds beste koordirigenten. Een ‘Klangvisionär’ noemde de Duitse pers hem. Hij beheerst de muziek van Bach, inclusief de Johannes-Passion, tot de laatste kruis en mol. Met drie solisten en Cappella Amsterdam, waarvan hij al sinds 1990 leider is, dirigeert Daniel Reuss het Nederlands Kamerorkest in de mooiste delen uit deze aangrijpende passiemuziek. 

Podcast over Bach

Wilt u meer weten over Johann Sebastian Bach? Luister dan naar onderstaande aflevering van Masterminds waarin podcastmaker Botte Jellema en musicoloog Kees Wisse praten over het leven en de muziek van de componist.