Agenda
Radio-uitzending: De Vuurvogel

Nederlands Philharmonisch Orkest

Radio-uitzending: De Vuurvogel

De Estlandse Olari Elts dirigeert het Nederlands Philharmonisch Orkest in een geheel symfonisch concert dat de veelzijdigheid van de Russische muziek toont. Dat loopt van de klassiek Russische Ljadov, via de kosmopolitische Stravinsky, tot de Sovjet-meester Sjostakovitsj.

Olari Elts

‘Er zit een onweerstaanbare energie en vreugde in zijn stijl van dirigeren’, schreef de Canadese pers lovend over de Estlandse Olari Elts. Niet alleen in eigen land is hij een beroemdheid, maar ook wereldwijd groeit zijn faam als een uiterst getalenteerde dirigent. In Nederland stond hij al voor het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Radio Filharmonisch Orkest. Nu voor het eerst bij het Nederlands Philharmonisch Orkest.

Stravinsky, Ljadov en Sjostakovitsj

Olari Elts dirigeert een gevarieerd Russisch programma. Stravinsky laat zijn fantasie de vrije loop in zijn ballet naar het Russische volkssprookje over de vuurvogel. Ook Ljadov schept een sprookjesachtige sfeer in zijn mysterieuze symfonische miniatuur over het betoverde meer. Dan is de Negende van Sjostakovitsj uitgesproken aards. Het moest eigenlijk een jubelende symfonie worden over de victorie van het Rode Leger in de Tweede Wereldoorlog, maar het werd een vrolijk kort werk dat vooral de opluchting over de voorbije oorlog toont.

Podcast over Stravinsky

Wilt u meer weten over Igor Stravinsky? Luister dan naar onderstaande aflevering van Masterminds waarin podcastmaker Botte Jellema en musicoloog Kees Wisse het leven en de muziek van de componist onder de loep nemen.

Anderen bekeken ook deze concerten