Agenda
Donizetti Queens in Concert

De Nationale Opera

Donizetti Queens in Concert

De betovering van Belcanto

Meeslepende liefdesduetten, hoogoplopende conflicten en aria’s die barsten van virtuositeit en emotie. In zijn drie ‘koninginnenopera’s’ componeerde belcanto-grootmeester Gaetano Donizetti op de toppen van zijn kunnen. In dit concert neemt een internationale topcast u mee op een betoverende reis in de wereld van de hoge zangkunst en presenteert een voorproef van de trilogie die De Nationale Opera de komende seizoenen zal brengen.

 

Voor de Italiaanse componist Gaetano Donizetti vormde de Engelse Tudor-dynastie een rijke bron van inspiratie. Hij schreef meerdere opera’s over de gekroonde hoofden die in een periode vol religieuze en politieke conflicten heersten, en gaf daarin weergaloos muzikaal gestalte aan hun intiemste gevoelens. 

Belangrijke informatie

Donizetti Queens in Concert gaat op 16 mei om 19:00 online in première en blijft 48 uur lang beschikbaar. U kunt op 18 mei tot 20:15 een ticket voor de stream aanschaffen en de stream op 18 mei uiterlijk om 20:30 starten. Als u de stream later start is het niet mogelijk om het gehele concert af te kijken. 

Rivaliteit in politiek en liefde

Steeds staat rivaliteit en de prijs van de kroon centraal. In Anna Bolena ziet Anne Boleyn, de tragische tweede echtgenote van Hendrik VIII, zichzelf ingeruild worden voor derde echtgenote Jane Seymour. In Maria Stuarda botst koningin Elisabeth I, dochter van Anne Boleyn, met Mary Stuart, die als katholieke Schotse royal een realistische bedreiging voor de kroon vormt. In Roberto Devereux volgen we Elisabeth I in haar nadagen, wanneer ze zich in de politiek en de liefde verraden voelt door haar gunsteling Robert Devereux. 

Hoogtepunten

Het concert brengt hoogtepunten uit deze drie opera’s in niet-chronologische volgorde. Het programma opent met de ouverture van Roberto Devereux, waarin Donizetti het Engelse volkslied verwerkte, en bouwt op naar de aangrijpende slotscène uit Anna Bolena, waarin de koningin de beul tegemoet treedt. 

Aftrap van de trilogie

Met dit concert introduceert De Nationale Opera de topartiesten die in de komende jaren terug zullen keren. De Nederlandse regisseur Jetske Mijnssen voert de regie en de Italiaanse belcantospecialist Enrique Mazzola, chef-dirigent van Chicago Lyric Opera, heeft de muzikale leiding over het Nederlands Kamerorkest.

Internationale sterren

De virtuositeit van belcanto vereist artiesten met een uitzonderlijk talent. In dit concert laten we u kennismaken met zangers van wereldklasse die ook in de komende jaren te horen zullen zijn. De Letse sopraan Marina Rebeka, eerder Mathilde in Rossini’s Guillaume Tell, schittert in de rollen van Anna Bolena, Maria Stuarda en Elisabetta. De indrukwekkende Amerikaanse mezzosopraan J’Nai Bridges vertolkt de rivales. Tenor Ismael Jordi is met zijn lyrische stem een perfecte match voor de mannelijke geliefden, en Roberto Tagliavini, een van de meest gewilde bassen in dit repertoire, geeft glorieus gestalte aan o.m. de onvoorspelbare en wrede Hendrik VIII.