Agenda
Radio-uitzending: Joshua Weilerstein dirigeert Amerikaans programma

Nederlands Philharmonisch Orkest

Radio-uitzending: Joshua Weilerstein dirigeert Amerikaans programma

Joshua Weilerstein dirigeert het Nederlands Philharmonisch Orkest in een programma met werken van vier Amerikaanse componisten die hun eigen afkomst en identiteit een muzikale stem geven. Daarin twee evergreens van Copland, maar ook nog niet eerder in Nederland uitgevoerde werken van Tower, Spiva jr. en Price.

 

Luister zondag 23 mei om 20.00 uur op NPO Radio 4, Facebook or YouTube.

 

Weilerstein dirigeert Copland

De Amerikaanse Joshua Weilerstein dirigeert een programma geheel gewijd aan muziek uit zijn eigen land. Het concert opent en sluit af met muziek van Aaron Copland. De emigratie van zijn ouders vanuit Rusland naar de Verenigde Staten en de hoop op een beter bestaan zijn terugkerend thema’s in zijn werk. Fanfare for the Common Man schreef hij als reactie op de deelname van de Verenigde Staten aan de Tweede Wereldoorlog. Het ballet Appalachian Spring waarmee het concert eindigt, vertelt over de gewone Amerikaanse man die zich met zijn pioniersgezin settelt in de wildernis van het Appalachen-gebergte.

Nederlands premières

Het Nederlands Philharmonisch Orkest speelt de Nederlandse première van drie minder bekende Amerikaanse componisten. In haar Fanfare for the Uncommon Woman No. 1 brengt Joan Tower een eerbetoon aan vrouwen die risico’s durven te nemen, in dit geval de Amerikaanse dirigent en violist Marin Alsop. Derrick Spiva Jr. weerspiegelt in zijn werk de verscheidenheid aan gemeenschappen in Amerika. Zo voegt hij in zijn Prisms, Cycles, Leaps uiteenlopende muziekstijlen van Bulgarije, Ghana en India aaneen. Florence Price, de enige Amerikaanse zwarte vrouwelijke componist die in de vorige eeuw bekendheid kreeg, vertelt in Ethiopia’s Shadow in America op ontroerende wijze de geschiedenis van de slavenbevolking in Amerika.

Anderen bekeken ook deze concerten