Agenda
Zomerconcert: Pablo Sáinz-Villegas speelt Rodrigo

Nederlands Philharmonisch Orkest

Zomerconcert: Pablo Sáinz-Villegas speelt Rodrigo

za 10 jul 2021 19:00u Het Concertgebouw Uitverkocht
za 10 jul 2021 21:15u Het Concertgebouw Uitverkocht

Gitarist Pablo Sáinz-Villegas soleert in Rodrigo’s vurige Concierto de Aranjuez. ‘Een magisch universum dat zich voor je ogen ontvouwt.’ Jaime Martín leidt het Nederlands Philharmonisch Orkest in De Falla en Arriaga.

Pablo Sáinz-Villegas speelt Rodrigo's Concierto de Aranjuez

Gitarist en voorvechter van Spaanse muziek Pablo Sáinz-Villegas is terug in Het Concertgebouw. Hij soleert in Rodrigo’s vurige Concierto de Aranjuez. Dat opende ruim tachtig jaar geleden vele oren voor een instrument dat meestal een bijrol speelde in de klassieke muziek: de gitaar. Geïnspireerd door de natuur rond het kasteel van Aranjuez schetst Rodrigo de Spaanse cultuur, die zo onder druk stond door de burgeroorlog. In La Vanguardia zei Villegas hierover: ‘De gitaar vertegenwoordigt de menselijke stem van het lijden, en het orkest die van God.’ Hij speelde het virtuoze concert al ontelbare malen maar blijft er altijd kleine verrassingen in vinden. ‘Het is een magisch universum dat zich voor je ogen ontvouwt.’

Jaime Martín: De Falla en Arriaga

Het Nederlands Philharmonisch Orkest speelt een compleet Spaans programma onder leiding van Jaime Martín. Hij heeft onder meer de Symfonie in D van Juan Crisóstomo de Arriaga op de lessenaar. Deze tijdgenoot van Schubert was een absoluut wonderkind, maar overleed op zijn twintigste en bleef daarom buiten Spanje vrij onbekend. Van Manuel de Falla klinkt een suite uit het geliefde ballet El sombrero de tres picos.

Anderen bekeken ook deze concerten