Agenda
Gergely Madaras en Lars Vogt met Brahms en Kodály

Nederlands Philharmonisch Orkest

Gergely Madaras en Lars Vogt met Brahms en Kodály

Dit concert heeft inmiddels plaatsgevonden. Bekijk hier onze agenda.

 

Een concert dat bijna geheel gewijd is aan de muziek van Brahms. Lars Vogt soleert in zijn Eerste pianoconcert en Gergely Madaras dirigeert de prachtige Haydn-variaties. Het orkest speelt de vurige Galánta dansen van Kodály.

Lars Vogt met Brahms’ Eerste pianoconcert

De Duitse pianist Lars Vogt was al meerdere malen met groot succes te gast bij het Nederlands Philharmonisch Orkest. In dit concert speelt hij het Eerste pianoconcert van Brahms. Een groots en meeslepend werk waarin pianist en orkest een grandioze titanenstrijd met elkaar aangaan. Het orkest opent met een opdrachtwerk van Kesckés D. waarin hij de muzikale mogelijkheden verkent die onlosmakelijk verbonden zijn met het woord Blue. 

Gergely Madaras dirigeert Brahms en Kodály

De Hongaarse Gregely Madaras dirigeert Brahms’ Variaties op een thema van Joseph Haydn waarmee de componist bewijst dat hij de onovertroffen grootmeester van de variatievorm is. Van zijn landgenoot Zoltán Kodály dirigeert Madaras de Dansen van Galánta. Deze zijn gebaseerd op volksmuziek uit een klein Slowaaks stadje waar hij een tijd woonde en voor het eerst een zigeunerorkest hoorde. Dat is niet te missen in dit stuk vol Oost-Europese dansen met een glansrijke hoofdrol voor de klarinet.

Concertinformatie

Alexander Gavrylyuk heeft helaas af moeten zeggen voor dit concert. Hij wordt vervangen door Lars Vogt. Het concert van 12 februari moet wegens de huidige coronamaatregelen worden ingekort. De aangekondigde Haydn-variaties van Brahms zullen die avond daarom niet worden gespeeld.

Podcast over Brahms

Wilt u meer weten over Johannes Brahms? Luister dan naar onderstaande aflevering van Masterminds waarin podcastmaker Botte Jellema en musicoloog Kees Wisse praten over het leven en de muziek van de componist.

Anderen bekeken ook deze concerten