Agenda
Lucas en Arthur Jussen spelen Beethovens Pianoconcert nr. 3 en 4

Nederlands Kamerorkest

Lucas en Arthur Jussen spelen Beethovens Pianoconcert nr. 3 en 4

zo 19 jun 2022 14:15u Het Concertgebouw Bestel in Serie
ma 20 jun 2022 20:15u Het Concertgebouw Bestel in Serie

Precies 250 jaar na de geboorte van Beethoven, in december 2020, stond een concertreeks met Beethovens vijf pianoconcerten door Arthur en Lucas Jussen en het Nederlands Kamerorkest gepland. Die gingen niet door, maar voor dit soort meesterwerken is geen verjaardag nodig: de pianobroers spelen de concerten alsnog.

Beethovens Pianoconcert nr. 3

Beethoven bewaarde de toonsoort c-klein voor zijn meest extraverte en emotionele composities: stormachtig, heroïsch en dramatisch. Het Pianoconcert nr. 3 is daarop geen uitzondering. De lange, symfonische orkestintroductie en de krachtige piano-inzet vormen de opmaat voor een concert vol lyriek en virtuositeit. Dat is Lucas Jussen op het lijf geschreven.

Beethovens Pianoconcert nr. 4

Het Vierde pianoconcert, gespeeld door Arthur Jussen, opent met een dromerige pianosolo die door het orkest wordt beantwoord. Het blinkt uit in frisse helderheid en serene rust, een groot contrast met het langzame deel. Liszt gaf het concerto de bijnaam ‘Orpheus’, omdat hij in dat deel de dramatische geschiedenis hoorde van de held Orpheus. Die doorstond de zwaarste beproevingen in de onderwereld, om zijn geliefde terug te halen uit de dood. Alleen keek hij vlak voordat hij haar naar boven had begeleid tegen de afspraak in achterom, en verloor haar onmiddellijk weer.

Anderen bekeken ook deze concerten