Agenda
Lorenzo Viotti en Lucas Debargue met Szymanowski en Rachmaninoff

Nederlands Philharmonisch Orkest

Lorenzo Viotti en Lucas Debargue met Szymanowski en Rachmaninoff

Dit concert heeft inmiddels plaatsgevonden. Bekijk hier onze agenda.

Vijf jaar geleden maakte Lucas Debargue indruk bij het Nederlands Philharmonisch Orkest met Rachmaninoffs Pianoconcert nr. 4. Nu keert hij terug met Szymanowski’s Symfonie nr. 4 ‘concertante’ voor piano en orkest onder leiding van chef-dirigent Lorenzo Viotti. Daarnaast klinkt de indrukwekkende Symfonie nr. 2 van Rachmaninoff.

Lucas Debargue speelt Szymanowski

Geheel onverwacht won de nog jonge, onbekende Franse pianist Lucas Debargue in 2015 de vierde prijs tijdens het prestigieuze Tsjaikovski Concours in Moskou. Sindsdien verovert hij de wereldpodia. In 2017 was hij al te gast bij het Nederlands Philharmonisch Orkest, maar hij werkte nog niet eerder samen met zijn leeftijdsgenoot Lorenzo Viotti. Als pleitbezorger van minder bekende composities speelt Debargue dit keer de Symfonie nr. 4 ‘concertante’ van de Poolse componist Szymanowski.

Symfonieën van Szymanowski en Rachmaninoff

Dat de succesvolle componist Szymanowski ook een goede pianist was, blijkt uit het succes van zijn Symfonie nr. 4 ‘concertante’, een kruising tussen een pianoconcert en een symfonie. Hoewel hij het stuk opdroeg aan zijn vriend, de vermaarde pianist Arthur Rubinstein, speelde Szymanowski zelf de premières in diverse Europese steden. Rubinstein zou het werk wereldwijd promoten nadat Szymanowski in 1937 was overleden. De Russische pianovirtuoos en componist Rachmaninoff werd vooral beroemd dankzij zijn pianoconcerten, maar ook zijn indrukwekkende Symfonie nr. 2  is een publiekslieveling.

Anderen bekeken ook deze concerten