Agenda
Hannu Lintu dirigeert Sjostakovitsj en Brahms

Nederlands Philharmonisch Orkest

Hannu Lintu dirigeert Sjostakovitsj en Brahms

Dit concert heeft inmiddels plaatsgevonden. Bekijk hier onze agenda.

In zijn derde en laatste programma als artist-in-residence speelt Marc Bouchkov het imposante en lyrische Vioolconcert van Brahms. De Finse Hannu Lintu debuteert bij het orkest en neemt daarvoor Sjostakovitsj’ huiveringwekkende Symfonie nr. 5 mee.

Marc Bouchkov speelt Brahms’ Vioolconcert

Het Vioolconcert van Johannes Brahms is met het lyrische eerste deel, het ontroerende duet tussen viool en hobo in het Adagio en het opzwepende Hongaarse slotdeel een van de meest geliefde vioolconcerten ter wereld. Marc Bouchkov laat met het monumentale meesterwerk in zijn derde en laatste programma als artist-in-residence horen dat hij een van de spannendste vertolkers is van het grote romantische vioolrepertoire.

Hannu Lintu dirigeert Symfonie nr. 5 van Sjostakovitsj

Voor zijn debuut bij het orkest zet de Finse dirigent Hannu Lintu Symfonie nr. 5 van Sjostakovitsj op de lessenaars. Die symfonie was Sjostakovitsj’ rehabilitatie na forse kritieken van Stalin en tegelijkertijd een aanklacht tegen datzelfde regime. Stalin hoorde tevreden hoe Sjostakovitsj een lofzang over de Sovjetheld had gecomponeerd, terwijl de onderdrukte luisteraars in de zaal diep geëmotioneerd waren door de diepe pijn en scherpe ironie die zij hoorden.

Muziek van en podcast over Penderecki

Het concert opent met een werk dat Penderecki in 1960 componeerde. De klaagzang, die hij schreef voor de slachtoffers van het bombardement op Hiroshima, roept een beeld op van totale verwoesting en een overweldigend gevoel van leegte. Beluister hieronder de aflevering van Masterminds over het leven en de muziek van de Poolse componist.

Anderen bekeken ook deze concerten