Agenda
Königskinder

De Nationale Opera

Königskinder

Marc Albrecht keert terug bij het Nederlands Philharmonisch Orkest en De Nationale Opera. Hij dirigeert Humperdincks Königskinder, een hartverscheurende sprookjesopera waarin niet de heks, maar de mens de grootste boosdoener is.

Hartverscheurende sprookjesopera

Componist Engelbert Humperdinck is vooral bekend vanwege Hänsel und Gretel, zijn sprookjesopera over Hans en Grietje, die eindigt met een ‘nog lang en gelukkig’. Voor Königskinder (1910) geldt dat allerminst. De ganzenhoedster en koningszoon komen tot het inzicht dat wat er écht toe doet vanbinnen schuilt, in de manier waarop je de wereld en de medemens behandelt. Dat maakt hen tot de ideale leiders van een dorp dat naarstig op zoek is naar een heerser. De bewoners van het dorp weigeren het jonge koppel echter als zodanig te erkennen. Pas in de dood vinden de twee ‘koningskinderen’ hun koninkrijk.

De terugkeer van Marc Albrecht

Met deze opera keert Marc Albrecht, van 2011 tot 2020 chef-dirigent van De Nationale Opera en het Nederlands Philharmonisch Orkest én winnaar van de Opera Award voor ‘Best Conductor 2019’, terug naar Amsterdam. Dirigent en orkest boekten samen grote successen met opera’s van componisten als Wagner, Strauss, Zemlinsky en Schreker. Met Königskinder, een rijkgeschakeerd laat-romantisch werk, bouwen ze verder op dit vlak.

 

Marc Albrecht bundelt na een veelgeprezen Tannhäuser bij DNO opnieuw de krachten met regisseur Christof Loy. Met zijn psychologisch diepgravende en sterk muzikale regiestijl is Loy een graag geziene gast in Amsterdam – niet voor niets won hij tweemaal de Prix d’Amis van de Vrienden van DNO. In een beklemmende atmosfeer, geïnspireerd door Michael Haneke’s film Das weiße Band, vertelt hij een tijdloos verhaal over de hardheid van de mens, en het individu dat daardoor in verdrukking komt.

Voorstellingsinformatie

Sprookjesopera in drie bedrijven - gezongen in het Duits

Libretto  Ernst Rosmer (Elsa Bernstein-Porges)

Muzikale leiding  Marc Albrecht
Regie  Christof Loy
Decor  Johannes Leiacker
Kostuums  Barbara Drosihn
Licht  Olaf Winter
Dramaturgie  Klaus Bertisch

 

Der Königssohn  Daniel Behle
Die Gänsemagd  Olga Kulchynska
Der Spielmann  Josef Wagner
Die Hexe  Doris Soffel
Der Holzhacker  Sam Carl
Der Besenbinder  Michael Pflumm
Der Ratsälteste  Henk Poort
Der Wirt  Roger Smeets
Der Wirtstochter  Kai Rüütel
Der Schneider  Lucas van Lierop
Die Stallmagd  Eva Kroon

 

Orkest  Nederlands Philharmonisch Orkest

Koor  Koor van De Nationale Opera
Koordirigent  Edward Ananian-Cooper

Nieuw Amsterdams Kinderkoor (onderdeel van Nieuw Vocaal Amsterdam)
Instudering kinderkoor  Anaïs de la Morandais

Anderen bekeken ook deze concerten