Agenda
Maria Stuarda

De Nationale Opera

Maria Stuarda

Maria Stuarda is de tweede opera van Donizetti's Tudor-trilogie, die in drie seizoen wordt uitgevoerd. Met zijn melodieuze, aangrijpende muziek plaatste Donizetti het fatale conflict tussen twee historische koninginnen in een wereld van intense emoties.

Twee koninginnen, een kroon

Hoewel Elizabeth I en Mary Stuart elkaar in werkelijkheid nooit ontmoet hebben, is door kunstenaars over een mogelijke ontmoeting tussen de twee maar al te vaak gefantaseerd. Zo ook door Donizetti, die in zijn opera een bloedstollende confrontatiescène schetst. De twee koninginnen delen elkaar vocaal rake klappen uit, culminerend in Stuarda’s uitroep ‘vil bastarda!’ (‘Vuile bastaard!’). Een diep getroffen Elizabeth neemt op een nietsontziende wijze wraak. 

Donizetti's Tudor-trilogie

Maria Stuarda (1835) is de tweede opera van Donizetti’s Tudor-trilogie, die in drie seizoenen wordt gepresenteerd. De Nederlandse regisseur Jetske Mijnssen dringt diep door in de psychologie van de personages. Een rode draad vormt daarbij de levensloop van koningin Elizabeth I, en de trauma’s die zich daarin opstapelen. Enrique Mazzola, belcanto-specialist van wereldniveau, heeft de muzikale leiding over het Nederlands Kamerorkest. Marina Rebeka, die als een van de weinigen ter wereld alledrie de Donizetti-koninginnen kan vertolken, zingt de rol van Maria Stuarda. Tegenover zich heeft ze de jonge Russische mezzosopraan én rijzende ster Aigul Akhmetshina in de rol van Elisabetta. 

Voorstellingsinformatie

Opera in drie bedrijven - gezongen in het Italiaans

 

Libretto Giuseppe Bardari

Muzikale leiding Enrique Mazzola
Regie Jetske Mijnssen
Decor Ben Baur
Kostuums Klaus Bruns
Dramaturgie Luc Joosten
Choreografie Lillian Stillwell

Elisabetta Aigul Akhmetshina
Maria Stuarda Marina Rebeka
Leicester Ismael Jordi
Giorgio Talbot  NN
Lord Guglielmo Cecil NN

 

Orkest Nederlands Kamerorkest
Koor Koor van De Nationale Opera
Koordirigent Edward Ananian-Cooper

 

Coproductie met
Teatro San Carlo (Napels) en Palau de les Arts Reina Sofia (Valencia)