Agenda
Harriet Krijgh en Roberto González-Monjas met Schumann en Beethoven

Nederlands Kamerorkest

Harriet Krijgh en Roberto González-Monjas met Schumann en Beethoven

De veelgevraagde Spaanse dirigent en violist Roberto González-Monjas maakt zijn debuut bij het Nederlands Kamerorkest met een verrassend programma. Dit programma is bedoeld als een Luctor et Emergo (ik worstel en kom boven). Het begint met een van de donkerste werken uit de muziekgeschiedenis, de Funeral Sentences van Purcell, en eindigt met een schitterende overwinning, Beethovens indrukwekkende Symfonie nr. 5. En vóór Beethoven kunt u genieten van het Celloconcert van Schumann, uitgevoerd door de succesvolle Nederlandse cellist Harriet Krijgh, en van meer aangrijpende muziek van Purcell, in een nieuw arrangement.

Harriet Krijgh speelt Schumanns Celloconcert

Harriet Krijgh, prijswinnaar van onder andere de Cello Biënnale Amsterdam, speelt Schumanns geliefde Celloconcert. Echtgenote Clara Schumann prees het werk om ‘de romantiek, de schwung, de frisheid en de humor’. De solopartij is verweven met het orkest en virtuositeit is ondergeschikt aan muzikale zeggingskracht en intimiteit. Opvallend is ook het duet voor twee cello’s in het langzame middendeel.

Roberto González-Monjas met Beethovens Symfonie nr. 5

Roberto González-Monjas was jarenlang soloviolist en concertmeester bij diverse orkesten en sinds enkele jaren maakt hij een flitsende carrière als dirigent. Hij is onder andere chef-dirigent van het Zweedse Dalasinfoniettan en het Zwitserse Musikkollegium Winterthur en is vaste gastdirigent van het Belgian National Orchestra. González-Monjas maakt zijn debuut bij het Nederlands Kamerorkest met, naast Schumann, Beethovens wereldberoemde Symfonie nr. 5 en betoverende muziek van Purcell, mede uitgevoerd door zangers van Cappella Amsterdam. De uitvoering van Three Consorts de is de Nederlandse première van een nieuw arrangement van consortmuziek van Purcell, gearrangeerd in 2021 door de Engelse dirigent en componist George Benjamin.

Voorprogramma

Christiaan Kuyvenhoven interviewt dirigent en violist Roberto González-Monjas.

vr 13 oktober 2023, 19.30 - 19.50 u in de Pleinzaal, TAQA Theater De Vest, Alkmaar 
za 14 oktober 2023, 19.40 - 20.00 u in de Spiegelzaal, Het Concertgebouw
ma 16 oktober 2023, 19.40 - 20.00 u in de Spiegelzaal, Het Concertgebouw

Anderen bekeken ook deze concerten