Agenda
Vivaldi’s Vier Jaargetijden en Les Éléments van Rebel

Nederlands Kamerorkest

Vivaldi’s Vier Jaargetijden en Les Éléments van Rebel

Het Nederlands Kamerorkest speelt een programma met als uitgangspunt de vraag: wat kan muziek verklanken? Wat ‘toont’ ze? Tegelijk is dit programma ook een hommage aan onze natuur. ‘Die natuur komt tijdens de voorstelling zelfs even heel concreet binnen’, verklapt Willem de Bordes, artistiek leider en programmeur. De Vivaldi-delen (in iets andere volgorde dan gewoonlijk) worden afgewisseld met muziek van onder meer Carl Philipp Emanuel Bach, Rebel en Rautavaara, in een tijdreis van de oerknal, zoals die klonk in de barok, tot vogelzang uit de 20e eeuw.

De vier jaargetijden van Vivaldi

De vier jaargetijden is veruit het beroemdste werk van Vivaldi. In vier enerverende en voor zijn tijd experimentele vioolconcerten toont hij een heel jaar aan seizoenen in muziek, van de vrolijke lente en de hete zomer tot de onstuimige herfst en de gure winter. Solist bij 'De zomer' en 'De herfst' is Gordan Nikolić, muzikaal leider van het Nederlands Kamerorkest sinds 2004. Solist bij de 'De lente' en 'De winter' is de Russisch-Engelse violist Alina Ibragimova, ooit begonnen als zesjarig wonderkind, tegenwoordig één van de meest gevraagde vioolvirtuozen, ‘betoverend van het begin tot het eind’, aldus The Guardian over haar perfecte spel.

 

Het Nederlands Kamerorkest voert De vier jaargetijden uit met twee vioolsolisten: Gordan Nikolić vóór de pauze en Alina Ibragimova erna.  Nikolić en Ibragimova wisselen elkaar af als vioolsolist én als leider van het orkest. Ibragimova leidt voor de pauze en Nikolić erna.

Les Éléments van Rebel

Minstens even betoverend is Le Chaos uit het ballet ‘Les Éléments’ van de Franse componist Jean-Féry Rebel. Hij beschrijft de schepping van de wereld waarbij de vier klassieke elementen – aarde, water, vuur en lucht – de hoofdrol spelen. Het meest rebels zijn wel de openingsmaten waarin hij de oerchaos weergeeft met een volkomen atonaal clusterakkoord. Daarmee was Rebel zijn tijd ver vooruit. Nog verder gaat de Finse componist Rautavaara. In zijn Cantus Articus combineert hij opnamen van vogelgeluiden met livemuziek, wat resulteert in verrassend mooi en harmonieus samenspel. Daarnaast kunt u bij dit concert ook nog genieten van delen uit Symfonie nr. 6 van Haydn en Orfeo ed Euridice van Gluck.

Voorprogramma

In dit voorprogramma gaat NPO Klassiek-presentator Hans Haffmans in gesprek met Gordan Nicolic, sterviolist en leider van het NKO.

 

vr 3 november, 19:25 uur in het PHIL Café
PHIL Haarlem
za 4 november, 19:40 uur in de Spiegelzaal
zo 5 november, 13.40 uur in de Spiegelzaal
Het Concertgebouw

Anderen bekeken ook deze concerten