Agenda
Leonard Elschenbroich speelt Tsjaikovski’s Rococovariaties

Nederlands Kamerorkest

Leonard Elschenbroich speelt Tsjaikovski’s Rococovariaties

Programmawijziging

Wegens persoonlijke omstandigheden is het programma gewijzigd. Het eerder aangekondigde Märchentänze van Thomas Adès komt te vervallen. In plaats daarvan worden Vocalise van Sergei Rachmaninoff en Andante Cantabile van Tsjaikovski gespeeld, beide voor cello en strijkers. Dirigent Bassem Akiki, die al eerder succesvol met het Nederlands Kamerorkest samenwerkte bij de opera Animal Farm, staat voor het orkest bij Tsjaikovski’s Rococovariaties en Suite nr. 4 en Debussy Children’s Corner. Tijdens Andante Cantabile en de Vocalise zal violist Tijmen Huisingh leiding geven vanaf de eerste lessenaar.

Tsjaikovski’s Rococovariaties met Leonard Elschenbroich

De Duitse cellist Leonard Elschenbroich keert terug bij het Nederlands Kamerorkest met Tsjaikovski’s Rococovariaties. Een geliefd werd voor de cello van de Russische meester die zich door Mozart liet inspireren, zoals ook blijkt uit zijn Suite nr. 4 ‘Mozartiana’.

 

De vorige keer dat Leonard Elschenbroich optrad met het Nederlands Kamerorkest maakte hij indruk met de wereldpremière van het Tweede celloconcert van Willem Jeths. ‘Leonard Elschenbroich bracht deze pijnlijk prachtige compositie met groot inlevingsvermogen’, aldus Trouw. Deze keer speelt hij de virtuoze en meeslepende Rococovariaties van Tsjaikovski, die zich liet inspireren door de muziek van Mozart, een van zijn favoriete componisten.

Eerbetoon van Tsjaikovski aan Mozart

‘Het is dankzij Mozart dat ik mijn leven aan de muziek heb gewijd’, aldus Tsjaikovski. Met zijn Suite nr. 4 ‘Mozartiana’ schreef hij een eerbetoon ter gelegenheid van het honderdjarige jubileum van Mozarts opera Don Giovanni. Tsjaikovski arrangeerde voor deze suite een paar van Mozarts bekendste pianostukken. Van Debussy klinkt de orkestversie van Children’s Corner, vrolijke en soms dromerige muziek die hij opdroeg aan zijn toen driejarige dochter. 

Voorprogramma

Presentator en pianist Christiaan Kuyvenhoven leidt het programma in.

vr 2 februari, 19.40 - 20.00 u in de Pleinzaal
za 3 februari, 19.40 - 20.00 u in de Spiegelzaal

Anderen bekeken ook deze concerten