Agenda
Leonard Elschenbroich speelt Tsjaikovski’s Rococovariaties

Nederlands Kamerorkest

Leonard Elschenbroich speelt Tsjaikovski’s Rococovariaties

vr 2 feb 2024 20:15u TAQA Theater De Vest Koop kaarten
za 3 feb 2024 20:15u Het Concertgebouw Koop kaarten
ma 5 feb 2024 20:15u Het Concertgebouw Koop kaarten

De Duitse cellist Leonard Elschenbroich keert terug bij het Nederlands Kamerorkest met Tsjaikovski’s Rococovariaties. Een geliefd werd voor de cello van de Russische meester die zich door Mozart liet inspireren, zoals ook blijkt uit zijn Suite nr. 4 ‘Mozartiana’.

Tsjaikovski’s Rococovariaties met Leonard Elschenbroich

De vorige keer dat Leonard Elschenbroich optrad met het Nederlands Kamerorkest maakte hij indruk met de wereldpremière van het Tweede celloconcert van Willem Jeths. ‘Leonard Elschenbroich bracht deze pijnlijk prachtige compositie met groot inlevingsvermogen’, aldus Trouw. Deze keer speelt hij de virtuoze en meeslepende Rococovariaties van Tsjaikovski, die zich liet inspireren door de muziek van Mozart, een van zijn favoriete componisten. Daarnaast dirigeert Elschenbroich het sprookjesachtige Märchentänze van Thomas Adès, dat zijn Nederlandse première beleeft.

Eerbetoon van Tsjaikovski aan Mozart

‘Het is dankzij Mozart dat ik mijn leven aan de muziek heb gewijd’, aldus Tsjaikovski. Met zijn Suite nr. 4 ‘Mozartiana’ schreef hij een eerbetoon ter gelegenheid van het honderdjarige jubileum van Mozarts opera Don Giovanni. Tsjaikovski arrangeerde voor deze suite een paar van Mozarts bekendste pianostukken. Van Debussy klinkt de orkestversie van Childern’s Corner, vrolijke en soms dromerige muziek die hij opdroeg aan zijn toen driejarige dochter. 

Anderen bekeken ook deze concerten