Agenda
Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny

De Nationale Opera

Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny

Een plek waar alles mag – zolang er maar betaald wordt. Dat is de nieuwe stad Mahagonny, opgericht door drie voortvluchtige criminelen. Samen troggelen ze de nieuwe bewoners geld af door hen te laten betalen voor een heus consumptieparadijs. Maar al snel verandert die wereld van seks, drank en lust in een ware hel.

Van consumptieparadijs naar hel op aarde

Door crisis in het nauw gedreven mensen die op zoek gaan naar betere alternatieven: in het huidige, gespannen tijdsgewricht lijkt Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny relevanter dan ooit. Met zijn libretto voor deze opera deed toneelschrijver Bertolt Brecht waar hij goed in was: maatschappelijk relevant theater schrijven dat de kapitalistische consumptiemaatschappij van de jaren ’30 aan de kaak stelt. Met Kurt Weills wervelende compositie, die een klassieke compositiestijl met jazzy klanken combineert, en Brechts vernieuwende theatertechnieken brak het bekende muziektheaterduo het operagenre ope

Hedendaagse technieken

Met dit meesterwerk van Brecht en Weill keert topregisseur Ivo van Hove, na zijn zinderende Salome, terug naar De Nationale Opera. Gebruikmakend van filmtechnieken als green screens en live camerabeelden, maakt hij van de beroemde opera over de gouden valstrikstad een brandend actueel verhaal dat onder de huid kruipt. Met gevierd sopraan Evelyn Herlitzius, die haar roldebuut maakt als de oplichtster Leokadja Begbick, de rijzende ster Lauren Michelle als prostituee Jenny en het Nederlands Philharmonisch Orkest onder leiding van Markus Stenz wordt deze Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny een indrukwekkende seizoensopener.

Voorstellingsinformatie

Opera in drie bedrijven
Gezongen in het Duits

Libretto  Bertolt Brecht
Muzikale leiding  Markus Stenz
Regie  Ivo van Hove
Decor en licht  Jan Versweyveld
Kostuums  An D’Huys
Video  Tal Yarden
Dramaturgie  Koen Tachelet

Leokadja Begbick  Evelyn Herlitzius
Fatty  Alan Oke
Dreieinigkeitsmoses  Thomas Johannes Mayer
Jenny Hill  Lauren Michelle
Jim Mahoney  Nikolai Schukoff
Jack O’Brien/Tobby Higgins  Iain Milne
Bill  Martin Mkhize

Koor van De Nationale Opera
Instudering  Ad Broeksteeg

Nederlands Philharmonisch Orkest

 

Coproductie  met Festival d’Aix-en-Provence, Metropolitan Opera, Opera Ballet Vlaanderen en Grand Théâtre de Luxembourg

 

Foto: Marta Syrko

Anderen bekeken ook deze concerten