Agenda
Lohengrin

De Nationale Opera

Lohengrin

Hoe onvoorwaardelijk kan de liefde zijn? En hoe blind vertrouwen? Die vragen worden in meerdere van Wagners muziekdrama’s gesteld, maar kregen zelden zo schrijnend gestalte als in Lohengrin.

Hoeveel mysterie kan de mens verdragen?

Elsa bevindt zich in het middelpunt van een politiek conflict en wordt beschuldigd van de moord op haar broer, de troonopvolger. In wanhoop roept ze een ridder aan die in haar dromen aan haar verschenen is. Plots manifesteert haar droombeeld zich en schiet haar te hulp. De liefde tussen de twee bloeit op, maar de vreemdeling stelt een bijzondere voorwaarde: Elsa mag niet vragen wat zijn naam is. Kan de mens zo’n groot mysterie verdragen?

Lorenzo Viotti's Wagnerdebuut

Na zijn interpretatie van Richard Strauss’ laat-romantische Der Rosenkavalier reist chef-dirigent Lorenzo Viotti verder terug in de tijd, naar dé Duits-romantische opera bij uitstek. Een spannende mijlpaal, want niet eerder dirigeerde Viotti een Wagneropera, met zijn langgerekte melodieën, onheilszwangere motieven en groots drama. Bovendien biedt Lohengrin de bevlogen maestro de kans om na Turandot opnieuw intensief samen te werken met het Koor van De Nationale Opera.

Psychologisch diepgravende regie

De regie is in handen van publieksfavoriet Christof Loy, die met zijn psychologisch diepgravende en sterk muzikale regiestijl al meermaals een diepe indruk maakte – recentelijk nog met zijn producties van Wagners Tannhäuser (2019) en Humperdincks Königskinder (2022).

Viotti en Loy hebben een cast van bijzondere artiesten tot hun beschikking. Tenor Daniel Behle, die onlangs een glansrijk DNO-debuut maakte als Der Königssohn in Königskinder, neemt de titelrol voor zijn rekening. Sopraan Malin Byström, die eerder haar doorleefde vertolkingen van Salome en Tosca deelde met het Amsterdamse publiek, kruipt in de huid van Elsa. De gerenommeerde Wagnerzangers Thomas Johannes Mayer (eerder Wotan in Der Ring des Nibelungen) en Martina Serafin (eerder Brünnhilde in Die Walküre) keren terug naar DNO als het duistere echtpaar Friedrich von Telramund en Ortrud.

Voorstellingsinformatie

Romantische opera in drie bedrijven
Gezongen in het Duits

 

Muzikale leiding  Lorenzo Viotti
Regie  Christof Loy
Decor  Philipp Fürhofer
Kostuums  Barbara Drosihn
Licht  Cor van den Brink
Video  Ruth Stofer
Choreografie  Klevis Elmazaj
Dramaturgie  Niels Nuijten

 

Heinrich der Vogler  Anthony Robin Schneider
Lohengrin  Daniel Behle
Elsa von Brabant  Malin Byström
Friedrich von Telramund  Thomas Johannes Mayer
Ortrud  Martina Serafin
Der Heerrufer des Königs  Björn Bürger

 

Koor van De Nationale Opera
Instudering  Edward Ananian-Cooper

 

Nederlands Philharmonisch Orkest

 

Foto: Marta Syrko