Agenda
Il Trittico

De Nationale Opera

Il Trittico

Puccini componeerde zijn Il trittico als een drieluik van eenakters waarin achtereenvolgens de huivering, het verdriet en de bulderlach opgeroepen worden. De drie korte opera’s worden nu voor het eerst samen uitgevoerd bij De Nationale Opera en vormen de bekroning van de driejarige Puccini-reeks van dirigent Lorenzo Viotti en regisseur Barrie Kosky.

Puccini's drie gezichten

De drie eenakters verschillen onderling sterk van karakter, setting en verhaalstof, maar hebben een belangrijke gemene deler: de dood. In Il tabarro (De mantel) heeft een ongelukkig schippersechtpaar hun enige kind verloren en is daardoor, met fatale gevolgen, van elkaar verwijderd geraakt. In Suor Angelica is de hoofdpersoon na een buitenechtelijke zwangerschap naar een klooster verbannen, en hoort daar zeven jaar later dat haar zoontje is overleden. In wanhoop pleegt ze zelfmoord, en wordt daarvoor in een stervensvisioen vergeven door de maagd Maria. In Gianni Schicchi sterft een rijke oude man, waarna zijn inhalige familieleden met behulp van de sluwe boer Schicchi de erfenis naar hun hand willen zetten.

Puccini-jaar met grootse artiesten

In 2024 is het precies honderd jaar geleden dat Giacomo Puccini, bekend om zijn scherpe theatrale instinct en sterke emotionele zeggingskracht, op 66-jarige leeftijd stierf. In dit ‘Puccini-jaar’ presenteert De Nationale Opera daarom het meest veelzijdige werk van de Italiaanse componist, die zich met Il trittico een grootmeester toont in maar liefst drie verschillende genres.

 

Bariton Michael Volle, die wereldwijd furore maakt als Wotan (Der Ring des Nibelungen), Falstaff (in Verdi’s gelijknamige opera) en Scarpia (Tosca), maakt tegelijkertijd zijn DNO-debuut én twee roldebuten. Als Michele (Il tabarro) en Gianni Schicchi zal hij zich van twee totaal verschillende kanten laten zien: als gekweld verimo-personage en als sluwe komediant. De rol van Suor Angelica, wier lijden niemand onberoerd laat, wordt vertolkt door sopraan Elena Stikhina, die bij DNO eerder een glansrijke invulling gaf aan de titelrol in Madama Butterfly.

Voorstellingsinformatie

Gezongen in het Italiaans


Muzikale leiding  Lorenzo Viotti
Regie  Barrie Kosky
Decor  Rebecca Ringst
Kostuums  Victoria Behr
Licht  Joachim Klein


Il tabarro

Libretto  Giuseppe Adami

Michele  Michael Volle
Luigi  Joshua Guerrero
Tinca  Mark Omvlee
Talpa  Sam Carl
Giorgetta  Leah Hawkins
La Frugola  Raehann Bryce-Davis

Suor Angelica

 

Libretto  Giovacchino Forzano

Suor Angelica  Elena Stikhina
La zia Principessa  Raehann Bryce-Davis
La Badessa  Helena Rasker
La suora Zelatrice  Polly Leech
La maestra delle novizie  Eva Kroon
Suor Genovieffa  Juliana Grigoryan

Gianni Schicchi

Libretto  Giovacchino Forzano

Gianni Schicchi  Michael Volle
Lauretta  Juliana Grigoryan
Zita  Helena Rasker
Rinuccio  Joshua Guerrero
Gherardo  Mark Omvlee
Betto di Signa  Sam Carl
Simone  Scott Wilde
La Ciesca  Polly Leech


Koor van De Nationale Opera
Instudering  Edward Ananian-Cooper


Nieuw Amsterdams Kinderkoor (onderdeel van Nieuw Vocaal Amsterdam)
Kinderkoordirigent  Anaïs de la Morandais

Nederlands Philharmonisch Orkest

Foto: Marta Syrko