Agenda
Schumanns romantische pianokwintet met Nikolić en Brautigam

Nederlands Kamerorkest

Schumanns romantische pianokwintet met Nikolić en Brautigam

za 21 sep 2024 20:15u Het Concertgebouw Koop kaarten

Drie zielen, één gedachte: de muziek van Johannes Brahms, Robert en Clara Schumann is met elkaar vervlochten. Dat voel je tijdens dit concert met pianist Ronald Brautigam, waarin onder andere Schumanns romantische Pianokwintet klinkt. Met dit concert vieren we dat violist Gordan Nikolić twintig jaar artistiek leider is van het kamerorkest.

Kamermuziek van Brahms en de Schumanns

Het componistenkoppel Schumann had een bijzondere band met Brahms: Robert was Brahms’ mentor en ‘ontdekker’. Brahms en Clara Schumann raakten innig bevriend.

Clara’s Drie romances zijn buitengewoon delicaat en elegant. Ze hebben elk een eigen karakter: de eerste met Roma-achtige schwung, de tweede melancholiek, de derde energiek. Roberts Pianokwintet is op en top romantiek, met zijn brede waaier aan intense emoties. Het jonge huwelijksgeluk van het pasgetrouwde stel klinkt erin door, maar de dodenmars van het langzame deel voorspelt het onheil dat hen nog zou treffen.

Brahms componeerde de Serenade nr. 1 na Roberts dood, niet als requiem, maar in een poging om licht te brengen. Brahms componeerde het stuk voor nonet, een muziekensemble met negen instrumenten, totdat hij zich bedacht en er zijn eerste echte orkestwerk van maakte. In dit concert, waarin een selectie van het Nederlands Kamerorkest optreedt, hoor je de nonetversie.

Nederlands Kamerorkest en Ronald Brautigam

Pianist Ronald Brautigam is een van de musici met wie het Nederlands Kamerorkest zo graag samenwerkt dat hij steeds weer wordt teruggevraagd. De bíjna 70-jarige Brautigam (anderhalve week na het concert is hij jarig), is zeer veelzijdig: als fortepianist is hij een ster in het 18e-eeuwse Weense repertoire, maar met hetzelfde gemak tovert hij de warmste romantische klanken uit de moderne concertvleugel.

Anderen bekeken ook deze concerten